IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Очакваме повишение на кредитния рейтинг на България

Продажбата на дълга е изключителен успех, очакваме спад на лихвите по кредитите, посочи финансовият министър

11:15 | 04.07.12 г. 42
Дянков: Очакваме повишение на кредитния рейтинг на България

"Бяхме търпеливи и постигнахме 4,25% лихва по облигациите сега, спрямо 7,5% по падежиращата през 2013 г. облагация на правителството на НДСВ", заяви Симеон Дянков пред БНТ.

"Помогна фактът, че миналата година кредитната агенция Moodys ни вдигна кредитния рейтинг, а това се следи от инвеститорите. Имаме основания да смятаме, че и другата голяма рейтингова агенция Standart&Poors ще ни вдигне рейтинга в края на тази или началото на следващата година. Това aвтоматично ще рефлектира и върху банките, чиито лихви ще паднат, това пък от своя страна ще рефлектира и върху цялата икономика и населението на страната. Като цяло сме доволни", сподели Дянков.

България ще спести разходи за лихви от 310 млн. лв., или по 62 млн. лв. годишно, поради по-ниската лихва по новите книжа, показват сметките на финансовото ведомство. Ако излизането на международните пазари се беше случило през миналата година, сме щели да платим допълнителни 80 млн. лв. лихви., или общо около 480 млн. лв.

"Бюджетът на България вече е балансиран и покриваме всички критерии за влизане в еврозоната", посочи министърът.

На въпрос защо само външни инвеститори са били допуснати да участват в записването на новите облигации, Дянков отговори "Защото е важно да има диверсификация и повече външни инвеститори да имат от нашия дълг. Иначе вътрешният пазар е доста активен. Знаете, че в началото предпочитах да не излизам на външния пазар, защото има достатъчно ликвидност от пенсионни фондове и банки в България. Но за моя голяма изненада всички политически сили и банкерите настояваха да се излезе навън. Тогава има смисъл да отидеш при по-дългосрочни инвеститори и това се случи – участвваха голяма група американски фондове, участваха Сингапур, Корея и което беше най-голямата изненада за мен, участваха държави от Близкия Изток – Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Ливан – и то с големи поръчки".

"Това е добре, защото България като финансова стабилност вече стои добре. А това ще улесни  следващия финансов министър, който през 2015 г. ще работи по следващата част от емисия на облигации на НДСВ", допълни министърът.

"Поздравиха ме финансистите от всички политически партии – и Пламен Орешарски, и Мартин Димитров, и Иван Костов, и Йордан Цонев. Но за последните три години това е първият случай, в който помолихме всички политически сили да не коментират много преди емисията, а да критикуват след тази емисия и те удържаха на думата си, за което много им благодаря. Те помогнаха за България.", обобщи Дянков.

Днес новите облигации на България се търсят при доходност от 4,14%, спрямо издаване при доходност от 4,436%, съобщиха пазарни източници за Investor.bg.. На практика те поскъпват с 1,5% за два дни.

Падежиращата в началото на 2013 г. емисия еврооблигации се търгува при доходност от 1,5%, тъй като остатъчният срок до падежа е много малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 3
Ironhorse
преди 11 години
Хахаха,някои другаре си мислят че са на конгрес на БСП/БКП !ДругарЕ, тук е форум на капиталисти, форума на дума е малко в ляво и много надолу, тъкмо до портите на ада !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
amanotumnici
преди 11 години
Това, което направи Дянков е: опука около 4 млрд. лева от резерва и емитира около 3 млрд. лева дълг. Реформа няма, защото данъчната система не се е променила, а е конструирана да обслужва олигарсите (с плосък данък). В условия на криза, когато безработицата се увеличава, трябва да има политика за подкрепа на средния и малък бизнес. Това може да се случи с преразпределение на данъчната тежест. В общи линии, финансовото управление е на автопилот.Относно емитирането на еврооблигации, ликвидност има достатъчно в страната. Банките не искат да кредитират, не защото нямат пари, а защото няма вече кой да им вземе кредитите и съответно да ги обслужва. Хората се налапаха с кредити за 20 години напред. Докато не си изплатят задълженията, не може да се очаква някакъв ръст на кредитирането.Господата enforcer и cokrat1, моля Ви, отидете да лизнете дупето на Дянков, Бойко и компания в някой друг форум. Ние тук споделяма професионално мнение по икономически теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
FINTA
преди 11 години
Aйде стига с тоя пожар на Витоша! Защо си мислите, че МВР трябва да е способна на всичко, или Борисов да отиде да се изпикае на пожара и той да загасне? Дразня се на този начин на мислене!!! Изобщо някога ходил ли си до този резерват за да знаеш къде се намира и как се стига до там? Ако беше ходил щеше да знаеш, че освен пеша по друг начин няма стигане. И какво очакваш? С лопата да гасиш пламъци по 2 метра ли? Защото там е само суха дътрвесина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
supertrader
преди 11 години
Истината е че такава доходност от 4-ри процента е много висока , има купища пари по Света които стоят на нулева лихва. Лихва повече от 1.5 - 2% в момента си е доста висока защото тези пари няма в какво да се вложат и ако се вложат биха донесли дори загуба.По добрия вариант е покачване на акцизите на горивата и държавата да си ги събира тези пари , или да ги спести от разходите си - има много разходи които не са полезни. Заемайки пари държавата създава вакум в кредитирането , банките има къде да вложат пари и да получат надута доходност , не им се налага да работят и рискуват. Не че Дянков може да промени нещата , напротив политическа воля не се проявява от политиците на други държави , нашите са най волеви за съжаление няма да получат медал за това. И пак си е висока тази доходност , доста прилична като за ситуацията.Трябвало е да се предложи по ниска при която да има колкото може по малко презаписване , инвеститорския интерес не топли , но как ли може да се прецени - ДЦК са глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
mapto
преди 11 години
То е смешно да обвиняваш някой, че му плащат да пише глупости по форумите, ама другата възможна теза защо някой пише глупости е по-скоро тъжна.Добре, че принудиха Бойко да вземе Дянков, че все някой в тая държава трябва да върши работа. А как МВР си върши работата се вижда по пожара на Витоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 11 години
Единствените неща който се промениха по времето на управлението на ГЕРБ са в ресорите на Дянков . за жалост в сектор сигурност единственото което се направи беше от Аню Ангелов в армията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Ами защото няма никаква принципност. Анализ, направено-ненаправено, приоритети и прочие. ВИНАГИ и във ВСИЧКО, само настроения и отношение. ДА!, вярно е че има много самореклама и недостатъчно капацитет и възможности за някои неща при "новия месия", НО има и малки крачки в правилна посока. Може ли пропуснатото за 20 и кусур години да наваксаме за 5. Е, НЕ МОЖЕ! Да не говорим, що калабалък не иска промени и бясно се съпротивлява/и от вън и от вътре/.Понякога е необходимо и малко безпристрастно оценяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
enforcer
преди 11 години
пълна лъжа :) поне не така грозно де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
cokrat1
преди 11 години
Аз пък бих казал....аман от ***!!!! ха ха като теб "саше"....ама много си....ти сам си знаеш "саше"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
amanotumnici
преди 11 години
Докато Дянков е министър на финансите, бюджетът никога не е бил на плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още