IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Очакваме повишение на кредитния рейтинг на България

Продажбата на дълга е изключителен успех, очакваме спад на лихвите по кредитите, посочи финансовият министър

11:15 | 04.07.12 г. 42
Дянков: Очакваме повишение на кредитния рейтинг на България

"Бяхме търпеливи и постигнахме 4,25% лихва по облигациите сега, спрямо 7,5% по падежиращата през 2013 г. облагация на правителството на НДСВ", заяви Симеон Дянков пред БНТ.

"Помогна фактът, че миналата година кредитната агенция Moodys ни вдигна кредитния рейтинг, а това се следи от инвеститорите. Имаме основания да смятаме, че и другата голяма рейтингова агенция Standart&Poors ще ни вдигне рейтинга в края на тази или началото на следващата година. Това aвтоматично ще рефлектира и върху банките, чиито лихви ще паднат, това пък от своя страна ще рефлектира и върху цялата икономика и населението на страната. Като цяло сме доволни", сподели Дянков.

България ще спести разходи за лихви от 310 млн. лв., или по 62 млн. лв. годишно, поради по-ниската лихва по новите книжа, показват сметките на финансовото ведомство. Ако излизането на международните пазари се беше случило през миналата година, сме щели да платим допълнителни 80 млн. лв. лихви., или общо около 480 млн. лв.

"Бюджетът на България вече е балансиран и покриваме всички критерии за влизане в еврозоната", посочи министърът.

На въпрос защо само външни инвеститори са били допуснати да участват в записването на новите облигации, Дянков отговори "Защото е важно да има диверсификация и повече външни инвеститори да имат от нашия дълг. Иначе вътрешният пазар е доста активен. Знаете, че в началото предпочитах да не излизам на външния пазар, защото има достатъчно ликвидност от пенсионни фондове и банки в България. Но за моя голяма изненада всички политически сили и банкерите настояваха да се излезе навън. Тогава има смисъл да отидеш при по-дългосрочни инвеститори и това се случи – участвваха голяма група американски фондове, участваха Сингапур, Корея и което беше най-голямата изненада за мен, участваха държави от Близкия Изток – Кувейт, Саудитска Арабия, Катар, Египет, Ливан – и то с големи поръчки".

"Това е добре, защото България като финансова стабилност вече стои добре. А това ще улесни  следващия финансов министър, който през 2015 г. ще работи по следващата част от емисия на облигации на НДСВ", допълни министърът.

"Поздравиха ме финансистите от всички политически партии – и Пламен Орешарски, и Мартин Димитров, и Иван Костов, и Йордан Цонев. Но за последните три години това е първият случай, в който помолихме всички политически сили да не коментират много преди емисията, а да критикуват след тази емисия и те удържаха на думата си, за което много им благодаря. Те помогнаха за България.", обобщи Дянков.

Днес новите облигации на България се търсят при доходност от 4,14%, спрямо издаване при доходност от 4,436%, съобщиха пазарни източници за Investor.bg.. На практика те поскъпват с 1,5% за два дни.

Падежиращата в началото на 2013 г. емисия еврооблигации се търгува при доходност от 1,5%, тъй като остатъчният срок до падежа е много малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Населението не иска управляващите да подкрепят безработните, а да им създава работни места. Точно увеличаването на помощите не стимулира хората да си търсят работа, но това е друг въпрос по друга политика. Инфраструктуратат не се изгражда от 100% местни суровини. Асфалтът се получава при обработка на нефт, а нефтът е изцяло от внос и то доста скъп. Наемането на няколко багера не ти оправя няколко стотин хиляди безработица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ха друга любима тема : данъчната политика . Няма добра или лоша данъчна политика . Има работеща и НЕ работеща такава . Та плоското данъчно облагане е единственото възможно което в тази държава при това население може да се спазва . Искате да ме обедите че ако има прогресивно облагане някой ще го спазва ? Някой от вас вярвали си в това ? Ми то сега е 10 % и пак никой не се осигурява на реалния си доход и искате да го увеличим и ще се започнат да си плащат данъците ? наистина ли има хора тук който вярват в това и работят в реалната икономика ? АЗ НЕ ГО ВЯРВАМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Нещо мисля не ти е пълна информацията . Та на кратко : учебникарски погледнато по време на криза правителството трябва да направи две неща :1. Да подкрепи безработните : ми тук няма кой да се оплаква защото точно това правителство дигна помощите до 60 % от дохода на който се е осигурявало лицето2.Да започне инвестиции в инфраструктура / е тук е по Кейнс 100 % / за да подпомогне наемането на освободените безработни и понеже инфраструктурата се изгражда по принцип 100 % местни суровини мултиплициращият ефект се очаква да е най силен . Тук правителството също е по учебник .Други са зоровете на правителство . Това дето го пишеш е от някой пленум на БСП но е 100 % грешна теза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Кое избирам ли ... нито едно от двете. Избирам промяна в структурата на данъчната политика - премахването на плоския данък, който обслужва интересите на олигарсите. Това ще даде глъдка въздух на малкия и среден бизнес, а големия нищо няма да му има, защото е прекалено добре. Друга интересна антикризисна мярка е борбата с монополите, прекупвачите, изнудвачите и спекулантите. Тя може да даде невероятен положителен резултат върху икономиката. Работата е там, че управлението не е заинтересовано от подобни действия, защото политиците обслужват интересите на монополите. Точно тези монополи финансират избори, офшорни сметки и фирми, имоти на Халкидики, в Индонезия итн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Е, не можеш и да кажеш, че увеличените депозити са СЛЕДСТВИЕ на -повишаваща се/официално до22% при някои групи и реално двойно повече/ безработица, фалирали фирми, огромен процент на лоши кредити/та кой ще спести като има да дава?/, намаляване на заплати и т.н. Депозитите на Х/известна величина/броя ГЛАВНО рентиери и реститути, които АМА НИКОГА не ще ги "депозират" в "тази" икономика не би трябвало да са показателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Така е, резервите се правят в добри времена, за да бъдат използвани в лоши. Дразнещо е боготворенето на финансовата политика, която напрактика нищо не е направила. Нямам забележки относно това, че е изхарчен резерва, а начина по който е направено. Тези пари много бързо се изпариха в бездънна яма. Парите можеха да бъдат използвани за антикризисни политики за насърчаване и подпомагане на малкия и среден бизнес, производството, селското стопанство итн. Неща, които, ако бяха направени, страната щеше да излезе много по-бързо от кризата и щеше да генерира растеж. А, то, какво стана, парите се наляха в асфалт. И сега, какво? Асфалта генерира ли ни приходи, производство, икономически растеж?!Има и друга гледна точка на нещата. Парите от резерва изчезнаха, изтеглихме дълг, ОК. Тези няколко месеца до края на годината са закрепени. Какво следва следващата година? Пак ли емитиране на дълг? Какво следва след две, три, десет години ... ? Има ли политика в държавата за икономически растеж и заетост?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Много си прав, какво ТРЯБВА! Тука няма спор! НО, в контекста на втория ти въпрос, кой ще изпълни със съдържание това УВЕЛИЧАВАНЕ. Коя от двете групи? Има друго сбъркано......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Не смятам за не нормално намаляването на резервите по време на криза . Извинявай но това е класическа анти циклична политика описана в учебниците . Винаги мие било странно като някой коментира намаляването на резервите . Били предложил алтернатива ? Мога да ти помогна : намаляване на на доходите по почина на Естония и Ирландия - 15-20 % на заплатите и пенсиите . Мислиш ли че нашето общество ще издържи подобна политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Предишното управление работеше в една доста добре развиваща се икономика, напомпана точно от кредити. Имаше бум на строителство и кредитиране. Точно надуто потребление от кредити. Те ненаправиха абсолютно нищо да поограничат кредитирането и ето ти сега резултата - 25% лоши кредити. Сега се работи в условията на стагнация - бум на безработицата, свиване на обороти - от там намаление в корпоративен данък и ДДС. Все работи, с които се пълнеше бюджета. Та или кредит или вдигане на данъци... Кое избираш...?А това с резерва ми е любимото - Айде виж от твоите 8 милиарда точно преди да здадат властта и малко след това, когато настъпи падежа на плащанията колко остана.... Не че съм толкова за Бойко, но просто не искам да си помислям за Сергей. Ако има свястна кандидатура (не ми говорете за другарката Кунева) бих гласувал за друг човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Хъм , според Кристофор Павлов , ръстът на депозитите се дължи основно на ръста на спестяванията в корпоративния сектор и по малко от страна на домакинствата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още