IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите на фокус при актуализацията на бюджетната прогноза до 2015 година

Вписано е още и увеличението на максималния осигурителен праг и по-високи единни разходни стандарти в средното образование

17:13 | 10.10.12 г.
Пенсиите на фокус при актуализацията на бюджетната прогноза до 2015 година

Правителството актуализира бюджетната прогноза за периода 2013 – 2015 година, съобщи правителствената информационна служба. По време на заседанието на кабинета са били приети и разходните тавани за първостепенните разпоредители с бюджетните кредити без общините.

Одобрената рамка предвижда отрицателно бюджетно салдо в размер на 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 2013 година. През 2014 година се очаква бюджетният дефицит да се свие до 0,5% и чак през 2015 година се предвижда бюджетът да се балансира, записано е още в прогнозата.

Разработените разходни тавани остават относително постоянни, като номиналните ръстове се дължат основно на влиянието на развитието в някои хоризонтални политики, като пенсионната политика.

В средносрочен план е записана еднократна индексация на пенсиите – през април 2013 година, с процент равен на натрупаната инфлация за периода от второто полугодие на 2009 до 2012 г., или според разчетите на правителството – средно с 9,3%. За следващите години се предвижда пенсиите да се индексират с процента на инфлацията за предходната календарна година.

В рамката за следващите три години се предвижда още да бъде увеличен максималният размер на пенсията на 770 лева, като това ще стане от април 2013 година. Ще бъде увеличена и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст на 150 лева от април 2013 година, а минималният размер на социалната пенсия ще стане 110 лева.

Правителството е заложило през следващите три години и увеличаване на максималния размер на осигурителния доход – от 2 000 лева сега, на 2 200 лева, както и по-високи единни разходни стандарти в средното образование (ръст от 5% от 2013 година).

Основните допускания, тригодишната бюджетна прогноза и разходните тавани за периода 2013-2015 г. са разработени при съобразяване на основните макроикономически параметри, с прогнозите за основни показатели за външната среда на Европейската комисия, Международния валутен фонд и на Министерството на финансите, допълват още от пресслужбата на Министерския съвет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още