IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетна прогноза до 2014 г. - намаляване на дефицита и увеличение на цените

През 2011 г. средногодишната инфлация се очаква да достигне 3,9%, а средната безработица - 10%

14:55 | 19.04.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Бюджетна прогноза до 2014 г. - намаляване на дефицита и увеличение на цените

През 2011 г. се очаква нарастване с 3,1% на крайните потребителски разходи на домакинствата, което ще се отрази в повишаване на потреблението с 1,9 процентни пункта, или 3,2% спрямо 2010 г. В периода до 2014 г. се очаква ръст на частното потребление с умерени темпове от около и над 4 процента. Това са част от предвижданията в предложената от Министерството на финансите и приета от правителството Бюджетна прогноза 2012-2014 г., съобщиха от финансовото министерство.

През тази година се очаква и възстановяване на положителната динамика на инвестициите, оценявана на 5,5% в реално изражение. Очакваната по-висока инвестиционна активност е свързана с повишаването на вътрешното търсене и увеличението на износа. Поради високата ликвидност на банките същевременно не се очакват съществени входящи потоци към банковия сектор.

Очаква се темпът на увеличение на износа да се забави до 8,2% спрямо 2010 г. В средносрочен план прогнозата е ръстът на износа да се установи на равнище малко над 7 на сто. До 2014 г. очакваното забавяне в темпа на износа е свързано и с ограничаване на темпа на вноса до около 7,3% в края на периода.

През 2011 г. се прогнозира стабилизиране на пазара на труда след негативните развития през предходните две години. Очаква се средногодишната стойност на безработицата за 2011 г. да достигне 10%. Относително високите нива на безработицата ще задържат ръста на средната работна заплата в страната. В периода 2012-2014 г. обаче се очаква ускоряване на ръста на производителността, съпроводено с умерен ръст на заетостта и намаляване на безработицата, която се предвижда да падне до 8,9% през 2014 г.

През 2011 г. средногодишната инфлация се очаква да достигне 3,9%, основно под влияние на привнесената инфлация, резултат от повишаващите се международни цени на ресурсите, както и поради възстановяващото се вътрешно потребление.

В периода 2012-2014 г. се очаква ограничаване на ръста на цените на стоките поради повишаването на производствената активност и производителността на труда в промишлеността.

В средносрочен план се очаква повишаване на цените на услугите повече в сравнение с тези на храните и на нехранителните стоки.

В средносрочен план дефицитът по текущата сметка на платежния баланс ще остане на нива до 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Влияние върху устойчиво ниския дефицит ще окаже относително ниското отрицателно търговско салдо (под 10% от БВП), както и по-големите трансфери, сочи още макроикономическата прогноза.

До 2014 г. правителството запазва целта на фискалната политика за постигане на балансирана бюджетна позиция на консолидирано ниво и недопускане на дефицит над 2% от БВП по европейската методология ESA 95.

В средносрочен план се предвижда свиване на дефицита до 0,5% от БВП през 2014 г. при запазване на данъчните ставки при преките данъци, плавно повишаване на някои акцизни ставки до достигане на минималните за Общността в договорените срокове, както и повишаване на събираемостта им.

Макрикономическата прогноза до 2014 г. като цяло предвижда умерени темпове на растеж на икономиката от порядъка на 3,6% до 4,4%. Вътрешното търсене ще засилва положителния си принос, като стимулира вноса. Това ще се отрази и в намаление на нетния износ. Въпреки това делът на вътрешното търсене спрямо БВП ще остане под равнищата от предкризисните години.

Правителството си поставя за цел ограничаване на консолидираните разходи до 40% от БВП, като в това число са включени вноската на България в общия бюджет на ЕС, разходите за сметка на помощта от ЕС и националното съфинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Robert Lucas
преди 13 години
Данев: Завършва Технически университет в София през 1959-1965 година. Работи в БАН, Институт по техническа кибернетика. Защитава дисертация "Управление на многосвързани системи". Хабилитира се като старши научен сътрудник. Специализира в Академия на науките - Москва. През 1979-1980 г. - специализация в Университет Хановер. През 1981 година постъпва на работа в Българска индустриална асоциация, сега (БСК). Понастоящем е Изпълнителен директор на лизингова компания "Интерлийз" АД. Член е на съветите на директорите и надзорен съвет на крупни търговски дружества. Дончев: завършил Държавната академия за нефт и газ в Москва и УНСС. От 1978 до 1990 г. работи в "Газстроймонтаж". През 1991 г. заедно със свои колеги създава "Овергаз", се казва в биографията му, публикувана от БСК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
E ти кво очакваш да каже като му се бърка в паничката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 13 години
Бобо Данев ясно и категорично каза - валутният борд изтънява и това е ужасноЧетете БСК: Валутният борд изтъняваDarikFinance - 19 Април 2011, 15:34Вече 15 месеца финансовата сметка на страната е отрицателна, т.е. изтъняваме валутния борд. Това изтъкна като тревожен сигнал за българската икономика Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара, по време на среща с посланика на САЩ у нас.От своя страна Сашо Дончев, председател на УС на БСК, изказа загриженост, че проблемите се задълбочават - и с Търговския регистър, и с обществените поръчки, и в съдопроизводството. Дончев остро критикува засилването на намесата на държавата в икономиката и посочи редица негативни примери в това отношение, като национализирането на фондовата борса, на резерва на НЗОК, както и част от средствата на професионалните пенсионни фондове; опитите на държавата да се намесва в ценообразуването (вкл. на горивата и храните); нежеланието да се либерализира енергийният сектор (в нарушение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Много точно казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Относно Бюджета - казват едва ли не, че ситуацията ще се запази с леко положително изменение на БВП.Няма план за развитие. За инвестиции. Няма ясна дефиниция - на къде сме се запътили и как ще стигнем там. Бизнес климата бил добър - как е добър като за сливане/поглъщане на 2 БГ фирми трябват 6 месеца и цяла армия адвокати. За регистрация по всички изисквания - поне 3. То елементарно дарение не може да се направи в тази държава и то на училища и детски градини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
rogers
преди 13 години
ти да не си от пропагандния отбор на БСП дето щели да ги пускат по сайтове и форуми? Вярваме ви другари и ще гласуваме пак за вас - хахахаахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
?!?Костов - циг.. От там и крадливЦаря - крадлив дядка - немецСерго - потомствен комунист с първа длъжност министър предцедателББ - има желание, но трудно излиза от ролята на пожарникар (нищо против професията, но той в момента е Премиер)Според мен какъвто е народа - такива и управниците. Всеки народ си заслужава управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Internet
преди 13 години
Да ни е честита тази властПак гласувайте за тях - всичко което направиха Костов, Царят и Станишев е унищожено и разпиляно, във фискалния резерв има само 700 млн лева, а следващите месеци се задава нова, още по-дълбока кризаПак гласувайте за тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още