IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха се и последните акции в ЧЕЗ, държавата получи 115 млн. лв.

Постъпленията от борсовата приватизация на електроразпределителните дружества възлезе на 277 млн. лв.

12:49 | 02.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Продадоха се и последните акции в ЧЕЗ, държавата получи 115 млн. лв.

Продадоха се и последните държавни акции в ЧЕЗ, като държавата получи 115 млн. лв. за двете дружества. Общо за държавните 33% в капитала на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про постъпленията са 277 млн. лв.

Днес се продадоха последните 16 акции в ЧЕЗ Електро България АД, с което приватизацията на шестте електроразпределителни дружества (по две от ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про) приключи.

Продажните цени на днешните акции бяха между 8 664,5 лв. и 8 668,75 лв. за брой, като държавата получи 139 хил. лв., с което от приватизацията на акциите в ЧЕЗ сумата набъбва до 115 млн. лв.

67,7 млн. лв. бяха постъпленията от акциите в Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби в началото на октомври 2012 г., а други 94 млн. лв. бяха получени от продажбата на акциите в ЕВН Електроразпределение България АД и ЕВН Електроснабдяване България АД в края на декември 2011 г.

Основната част от покупките на акции при ЕВН и Енерго-Про бяха осъществени от мажоритарния собственик. ЕВН вече е 100% собственост на мажоритаря си, при Енерго-Про Мрежи този дял е над 95%, а при Енерго-Про Продажби - около 86%.

При ЧЕЗ мажоритарният акционер не се яви като купувач и акциите бяха купени от институционални инвеститори и спекуланти, включително пенсионни фондове на ПОК Доверие, Уникредит Булбанк за собствена сметка и други.

Потенциал за дългосрочно оставане на борсата имат най-вече акциите на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, като се има предвид акционерната структура.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
varbanov
преди 11 години
Интересно ще е какво ще се случи с тия акции, когато хората ги изринат от офисите им с камъни и тояги... ама ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още