IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Джигов: Платформата cesia.bg ще търгува документно установени вземания

Фирмите ще предпочетат този вариант пред прякото договаряне, защото могат да получат по-висока цена, коментира създателят на платформата

21:16 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Костадин Джигов.<em> Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Костадин Джигов. Снимка: Bulgaria On Air

Днес беше представена платформата cesia.bg, която позволява на българските фирми директно да купуват и продават дългове. Тази своеобразна борсова търговия може да осигури и по-добри цени за участниците в нея.

„Чрез платформата фирмите могат да търгуват вземания, които са документно установени, които гарантират, че са истински вземанията“, обяви в ефира на Bulgaria On Air Костадин Джигов, създател на платформата и управител на „СИС Контрол“.

По думите му всяка фирма, която има вземания може да търгува, като за целта трябва да е регистрирана като потребител в сайта. „Необходимо е да регистрира лицето и фирмата, от които ще става търговията и след одобрение от нас предложението излиза на сайта“, каза той.

„Три вида са дълговете, с които ще работим. Първият са договорите, по които вече има съдебни действия, вторият - договори, по които все още няма съдебна процедура, но са по-стари от няколко месеца, а третият вид са вземания, на които все още не е настъпил падежът по фактура или договор, но фирмата се нуждае от средства веднага“, обясни Джигов.

Според него фирмите ще предпочетат този вариант пред прякото договаряне, защото могат да получат по-висока цена.

„Дълговете с най-малко просрочие ще получават най-висока цена, съответно, когато са  в съдебна фаза – най-ниска. Но факторите за по-добро търгуване са два: в по-ранен етап и фирмата да има парични потоци, да работи“, разясни той.

По думите му най-честите кредитори, които търсят купувач на дълга си имат нужда от пари на момента - 10% от дълга да бъде върнат, фирмата ще продължи да съществува.

За търговия на платформата се заплаща годишна такса в размер на сто лева, както и процент от стойността на извършената сделка – между 1,5% и 4% от реализираната цена, за регистрирани потребители до края на юли е безплатно", каза Джигов.

По данни на Българската стопанска камара За 2011 г. общите задължения на фирмите у нас възлизат на над 160 млрд. лв., а междуфирмената задлъжнялост е в размер над 110 млрд, сочат данни на Българската стопанска камара. Огромна част от тези фирмени дългове, или около 40% от тях, са просрочени.

Вижте повече във видеоматериала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още