IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В повече общини ще може да се преотстъпва корпоративен данък

Данъчните облекчения засягат инвеститори в населени места с 25% безработица

13:01 | 22.10.13 г.
В повече общини ще може да се преотстъпва корпоративен данък

Разширява се обхватът на общините, в които може да се преотстъпва корпоративен данък. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети на първо четене от парламента, съобщи БТА.

В законопроекта е предложено изменение на съществуващото данъчно облекчение за минимална и регионална държавна помощ. Вече за населено място с висока безработица ще се признава община, в която за предходната година преди текущата има безработица 25 на сто или по-висока от средната за страната.

Досега инвеститорите ползваха отстъпката в общини, в които безработицата е 35 на сто или по-висока от средната за страната за предходната година.

Едновременно с това се въвеждат нови условия за данъчно задълженото лице, което следва да поддържа не по-малко от 10 работни места. От тях най-малко 50 на сто от служителите трябва да са заети пряко в извършваната производствена дейност. Също така през целия данъчен период 30 на сто от персонала трябва да бъдат хора с постоянен адрес в общини с висока безработица.

Данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие, ще влезе в сила само след положително решение от Европейската комисия – за съответствието му с Насоките за националната регионална помощ за 2014 - 2020 г., се отбелязва в мотивите към законопроекта.

С измененията се предлага и освобождаване на доходи на чуждестранни юридически лица, които са местни лица за данъчни цели на държава - членка на ЕС, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, от лихви по облигации или други дългови ценни книжа, издадени от местно юридическо лице, които са допуснати до търговия на регулиран пазар.

Предвидено е освобождаване при определени условия и на доходите от лихви по заем, предоставен от чуждестранно лице - емитент на облигации или на други дългови ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още