IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със 150 млн. лв. се увеличава бюджетът на ДКЕВР заради "такса слънце"

Депутатите прецизираха текстовете за облагането на ВЕИ централите и чл. 1 от проекта на Закон за държавния бюджет

17:35 | 03.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Със 150 млн. лв. се увеличава бюджетът на ДКЕВР заради "такса слънце"

Бюджетът на ДКЕВР се увеличава със 150 млн. лв. заради таксата от 20% върху производството на енергия от вятър и слънце. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха прецизираните текстове, с които се променя Законът за енергия от ВЕИ.

Те коригираха и чл. 1 на проекта за Закон за държавния бюджет за 2014 г., като добавиха очакваните приходи от таксата към неданъчните приходи. Така бе решено окончателно таксата за тока от слънце и вятър да е 20%.

Припомняме, че миналата седмица бюджетната комисия гласува на второ четене Бюджет 2014. В преходните и заключителните разпоредби изненадващо бе включена по предложение на "Атака" за такса от 20%, засягаща слънчевите и вятърните централи. Така инвеститорите имаха само три работни дни да възразят срещу таксата, преди бюджетът да влезе в пленарна зала на второ четене.

На днешното заседание на комисията депутатът Георги Кадиев предложи диференцирана такса според времето на въвеждане на ВЕИ мощностите в експлоатация. Той поиска 10% такса за вятърните централи. За слънчевите наземни инсталации над 80 кв.м и покривните над 30 кв. м той предложи следната диференциация на таксата в зависимост от момента на въвеждане в експлоатация:

- 10% за централи, включени до края на 2009;
- 15% за централите, пуснати от началото на 2010 г. до средата на 2011 г.;
- 25% такса за централите, включени след 1 юли 2011 г.

Фискалният ефект ще е над 140 млн. лв. годишно, изчисли Кадиев.

Той се аргументира, че колкото по-късно е направена инвестицията, толкова по-бързо се изплаща. Затова тези централи, които са включени след 2011 г., са спечелили най-много, затова било логично за тях таксата да е най-висока.

Дебатът е странен за бюджетна комисия, отчете депутатът Владислав Горанов.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира, че е говорил с икономическия министър Драгомир Стойнев за прецизирането на таксата и той казал, че предпочита единна такса.

Само Кадиев гласува "за" предложението си, то не беше прието.

В крайна сметка комисията прие измененията в държавния бюджет за 2014 г., които настъпват в резултат на гласуваната такса. Те бяха отразени в чл. 1 от проекта за Закон за държавния бюджет, който засяга приходната част на бюджета и в бюджета на ДКЕВР, който се увеличава съответно със 150 млн. лв. Според записаното в бюджета на регулатора тези пари ще отидат за "инвестиции и програми в областта на енергетиката".

Горанов коментира пред журналисти, че "такса слънце" всъщност има за цел да покрие дефицита в енергийната система, който възникнал след намалението на цената на тока с 5%. "Грешка е, че такава промяна се прави на коляно. Ако няма пребалансиране на енергетиката, НЕК ще фалира, но преди това цената на тока ще скочи десетки пъти", каза депутатът.

Петър Чобанов каза след заседанието на комисията, че очакваните приходи от 150 млн. лв. ще бъдат допълнителен резерв за инвестиции. Министерският съвет ще решава как да бъдат разпределяни средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Германските, Австрийските и китайските инвеститори във ВЕИ ще са много щастливи. От сега виждам как държаватите им ще почнат да извиват ръцете на правителството. Прогноза - до година таксата ще падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
БравУс :))) - манипулация тип центрофуга в действие! като кредитите непосредствено преди кризата... и като покупките на злато като за последно точно преди върха му, от специални централни банки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
именно за това не участвам по никакви евро програми, въпреки голямото облъчване, което ми правят напоследък, щото сме били "изпъскали европарите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
novak li sam
преди 10 години
А другите 10 млн. до 160 млн. ще отидат за субсидии на Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Е - хубаво!Колкото по рано е пусната централата /по-червена/, толкова "договорната" изкупна цена на генерираната енергия е по-висока... => СЕГА данъка ще е по-нисък ;)))))))))))))))))) - тъкмо се чудех, другарите като как ще се прееееТаковат сами с този данък, а той ще бъде за "младите пари" наистина - последните включени по евро-програмите, дето даже не си получават и парите - ЧАКАТ!!... но за сметка на това, колкото по-дълго чакат, толкова по-дълго ще ИЗплащат кредитите си към банките - взети за осъществяване на проектите, до получаване на ЕВРО-парите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още