IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕ получава още почти 15 млн. лева от продажба на емисии парникови газове

Парите ще отидат за компенсиране на разходите на НЕК за изкупуване на ток от ВЕИ производители

18:06 | 18.12.13 г.
МИЕ получава още почти 15 млн. лева от продажба на емисии парникови газове

От продажбата на квоти за емисии парникови газове са реализирани допълнителни 14,7 млн. лева и тези средства ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката. Това решиха министрите по време на своето редовно правителствено заседание днес.

С тези пари ще се компенсират част от разходите на „Националната електрическа компания“ (НЕК) за изкупуване на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Компенсирането се извършва в съответствие с методиката, приета от ДКЕВР и механизма за прилагане на приетия метод за компенсиране на разходите на обществения доставчик за закупена електрическа енергия от възобновяеми източници по регулирани преференциални цени, утвърден от министъра на икономиката и енергетиката, припомнят от пресцентъра на Министерския съвет.

С изпълнението на постановлението ще се постигне положителен ефект върху крайните цени на енергията за клиентите както на регулирания, така и на свободния пазар.

Решението е вписано в постановление, изготвено в съответствие промяната в Закона за държавния бюджет за 2013 година, извършена това лято. В параграф 4 от Закона за изменение и допълнение е записано, че реализираните приходи от продажба на квоти за емисии парникови газове се изразходват по реда на законите за енергетиката и за енергийната ефективност, но по ред, определен от Министерския съвет.

В текстовете на закона е записано, че очакваните приходи от продажба на емисии са 236 млн. лева. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още