IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите могат да подават заявления за ваучерите за горива

Помощта е в размер на 84 млн. лв. и ще се предоставя под формата на намалена акцизна ставка

13:23 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фермерите могат да подават заявления за ваучерите за горива

Агроминистерството започва кампания за предоставяне на държавна помощ – ваучери за намалена акцизна ставка върху газьола, който се използва  при  селскостопанското производство.

Заявленията се приемат от днес до 3 февруари 2014 г. в общинските земеделски служби, информират от МЗХ.

Помощта е в размер на 84 млн. лв. и ще се предоставя под формата на намалена акцизна ставка чрез система от ваучери за компенсиране на част от разходите на земеделските производители за гориво. От нея могат да се възползват всички регистрирани земеделски производители, обработващи площи със земеделски култури и отглеждащи животни, от които се получава първична селскостопанска продукция.

В земеделските служби фермерите трябва да представят лична карта и талон за регистрация като земеделски производители. Те трябва да заявят прогнозни данни за годишното потребление на гориво за обработваемите площи по видове култури или брой животни.

С ваучерите за гориво земеделските стопани могат да закупят от бензиностанциите газьол, те не могат да се разменят срещу пари.

От началото на тази година земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да отчитат предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятията, свързани с отглеждането на животните.

Ползването на ваучерите стана възможно с промяна на Закона за акцизите и данъчните складове. През 2011 година правителството поиска разрешение от Брюксел за прилагането на тази мярка и получи одобрение. Досега обаче схемата така не беше прилагана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още