IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: КТБ ще смени акционерите си, влиза държавата

Премиерът се съмнява сегашните собственици да запълнят недостига на средства

16:20 | 24.06.14 г. 60
Орешарски: КТБ ще смени акционерите си, влиза държавата

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че Корпоративна търговска банка (КТБ) ще смени своите акционери, като на мястото на досегашните ще влязат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете.

„По същество банката ще смени акционерите си и ще влязат Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете“, обясни премиерът пред представители на граждански организации в Министерския съвет.

Орешарски напомни, че след оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства. „Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения“, посочи премиерът.

Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли 2014 година, след като в петък БНБ постави търговската банка под специален надзор заради недостиг на ликвидност.

Премиерът посочи, че е участвал лично в разработването на схемата от БНБ за поставяне на Корпоративна търговска банка под особен надзор. „Банковата система се регулира и надзирава от БНБ, затова водещата роля е на БНБ, а ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос“, подчерта той.

Орешарски каза, че всички сме били свидетели включително на медийни атаки към банката и е последвала „класическа клиентска паника“ и тегления на депозити, което доведе до необходимостта КТБ да бъде поставена под особен надзор.

„Нито една банка не държи всички спестявания в каса, за да може да ги връща във всеки един момент, тоест под такава угроза може да попадне всяка банка“, посочи премиерът.

Министър-председателят обясни, че задачата на квесторите, посочени от БНБ, е да оценят активите и да преценят дали КТБ е декапитализирана или не.

„Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана, предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията“, каза Орешарски, като допусна, че това ще отнеме поне седмица.
Премиерът декларира, че ангажиментът банката да отвори врати на 21 юли ще бъде изпълнен.

Орешарски уточни, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ, но посочи, че на този етап не бива да се разгласява какво има в него и какво е качеството му.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 12 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Има смисъл, защото около нечетящите има и четящи. Пазарът и снощи ме изненада. там са в някакво лятно и възторжено настроение. Софибор в понеделник паднал още с 3 пункта на годишна база. Значи, кешовицата е в такова количество, че ако мениджмънтът на КТБ е искал да пълни дупката е щял да повръща от пари на лихва от 1.5% за шест месеца или 2.7% годишно, ама максимум. Остава да се питаме, кой нареди на Цв. Василев, а през него и на мениджърите да хвърлят тоз горещ картоф у средата на локвата и да оставят ошашавения МС и шамаросания Искров да се оправят с кашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
има конспирация в случая-държавата помете банката(предполагам без икономическо или юридическо основание, но то ще си покаже) и после държава иска да си я прибере. И изведнъж Станиша почна да говори за широко коалиционно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
И аз да подкрепя Графа, колко активи им липсват на КТБ можеш ли да кажеш? От къде е тази информация, или просто така ти се струва?Кои са губещите държавни бизнеси, подкрепени от КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Графе, няма смисъл брат. Тука всеки много знае и е някакъв теоретик на конспирацията и се пишат неща, които могат направо да те оставят замислен дали ти си толкова ***, че не разбираш какво е написано или това което е написано е такава глупост, че наистина няма смисъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 15
1111@
преди 9 години
Куцо,кьораво и сакато говори за 21юли като датата на която всичко ще си дойде на мястото..." Банката ще отвори врати на 21-ви" ама пари ще има ли вътре?!?! Никой не дава отговор на въпроса!Май ще се раздават я акции на банката,я ваучери,я купони...Според мен ще си спретнат един финансов Армагедон за довиждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 12 rate down comment 6
Graf
преди 9 години
Да се сравнява днешната ситуация със онази през 1996 г. е най-малкото проявление на незнание. Да се твърди, че "орешака" правил същото като Виденов е опит за политиканстване. От оценката съдя, че е успешен.Първо, упреците към Орешарски са, че държавните фирми са предизвикали ликвидната криза в КТБ. Като са си прибрали ресурса. Второ, държавата наистина финансираше с държавни пари разни бизнеси, но не по времето на Орешарски, а по времето на Борисов. Тогава фирми на БЕХ държаха до 100% от кеша си в КТБ. С тях бе финансирана приватизацията на БТ, и на разни фирми в строителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 22 rate down comment 1
Alee
преди 9 години
Малко мисли на глас:- Прави ли Ви впечетление, че от началото на така наречената криза с КТБ има коментари от всички други политици и политически партии, но не и от ДПС?- ДПС, освен разбира се Детето чудо, мълчи и не казва нищо. ДПС не коментира казусите с КТБ, нито действията на БНБ и МФ, решенията на правителството..нищо.- Няма мнения и съждения по повод направеното от Детето чудо и медиите му, няма коментари за действията на прокуратурата...странно.Не е ли малко чудно как тази национално отговорна партия, с претенции за разпределяне на благата в родната ни татковина се е снишила и замлъкнала?! Да не би ДПС да се е притаила гузно заради действия или бездействия, за които всички ние в един момент подозираме, но никой от политиците не смее да изрече на глас. Детето да си каже.ПС: нямам влогове в КТБ, не притежавам акции на банката или свързани с нея дружества, не участвам в управлението й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 21 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
".....Орешарски, може да е финансов експерт, но е нула като ръководител, водач, мениджър..."ЛОЯЛНОСТ е ключовата дума която би ти дала отговори на всичките въпроси! Професионализма и уменията на който и да е не струват ПУКНАТА пара, ако не работят за твоя /като избирател/ интерес! Не знам защо, повечето избиратели се захласват по титлите и автобиографиите на кандидат властниците. Той /Орешарски/ може и да е добър ръководител, специалист , експерт и т.н но явно не работи за нас! ;) Какво например ни топли, че Камерън имал бил еди каква си биография ? От нея и експертизата му се възползват англичаните а не ние. С Орешарски е същото. Има си задачки човека и работи по тях. Явно добре се справя, за да не са го уволнили задкулисните му покровители още. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 6
kolojiko
преди 9 години
Дано да се свърши вече с ББЦ, ще видим, ако няма пара до къде ще стигнат. Иначе орешака прави същото като Виденов, а именно финансира с държавни пари губещи бизнеси. От къде им приписват толкова активи на КТБ, че нещо не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 0
kaputov
преди 9 години
не която си иска,а тази която е неудобна.Ако Цензурата не беше взела толкова гласове на евроизборите и не предстояха нови,на банката можеше и да не и се случи това.Сега няма да има кой да финансира покупката на застъпници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още