IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: КТБ ще смени акционерите си, влиза държавата

Премиерът се съмнява сегашните собственици да запълнят недостига на средства

16:20 | 24.06.14 г. 60
Орешарски: КТБ ще смени акционерите си, влиза държавата

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че Корпоративна търговска банка (КТБ) ще смени своите акционери, като на мястото на досегашните ще влязат Българската банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете.

„По същество банката ще смени акционерите си и ще влязат Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете“, обясни премиерът пред представители на граждански организации в Министерския съвет.

Орешарски напомни, че след оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига на средства и да осигурят ликвидни средства. „Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения“, посочи премиерът.

Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли 2014 година, след като в петък БНБ постави търговската банка под специален надзор заради недостиг на ликвидност.

Премиерът посочи, че е участвал лично в разработването на схемата от БНБ за поставяне на Корпоративна търговска банка под особен надзор. „Банковата система се регулира и надзирава от БНБ, затова водещата роля е на БНБ, а ние активно я подкрепяме в нейните усилия да реши този въпрос“, подчерта той.

Орешарски каза, че всички сме били свидетели включително на медийни атаки към банката и е последвала „класическа клиентска паника“ и тегления на депозити, което доведе до необходимостта КТБ да бъде поставена под особен надзор.

„Нито една банка не държи всички спестявания в каса, за да може да ги връща във всеки един момент, тоест под такава угроза може да попадне всяка банка“, посочи премиерът.

Министър-председателят обясни, че задачата на квесторите, посочени от БНБ, е да оценят активите и да преценят дали КТБ е декапитализирана или не.

„Това, че не е ликвидна, виждаме всички, но дали е декапитализирана, предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията“, каза Орешарски, като допусна, че това ще отнеме поне седмица.
Премиерът декларира, че ангажиментът банката да отвори врати на 21 юли ще бъде изпълнен.

Орешарски уточни, че не знае какви са активите в кредитния портфейл на КТБ, но посочи, че на този етап не бива да се разгласява какво има в него и какво е качеството му.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 23 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ако искат да си вържат гащите, ББР трябва да се договори с големите търговски банки да и отпуснат кредитна линия, обезпечена с активите и кредитите в това число към КТБ. Така народа кат се юрне да тегли, парите ще изтичат към другите търговски банки и от там ще се връщат пак в КТБ под формата на кредит. Така ще може да се балансира системата без да се претоварва, а след това вече, с погасяването на кредитите към КТБ и набирането на влогове след оздравяването и, ще се погасят и кредитите към другите търговски банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Очаквай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Кой какво е признал бе, не можете ли да четете или не правите разлика между липса на ликвидност и липса на капитализация. Е обяснявам, като си продаваш апартамента цяла година и никой не го купува си НЕЛИКВИДЕН. Имаш актив, но не можеш в момента да го обърнеш в пари. Това не значи че си фалирал, че нямаш нищо, че няма да си върнеш заемите.. ще, но трябва първо да продадеш актива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 50 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Наказани, за медийните атаки и прокурорските грешки ще има ли или да очакваме, че всеки безнаказано може да бутне която си иска банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 8
market trends
преди 9 години
След финансовия министър реши и премиера да ни обясни как и какво ще се случва с БНБ,само,че това не е негова работа.Много интересно как така предварително знае дали акционерите имат желание да капитализират КТБ и изобщо дали ще има такава нужда преди да е направен одита? Много ми е интересно как можеше *** да и се помогне тихо без повечето хора да разберат и да има паника,а сега е решил да национализира КТБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
mobiman
преди 9 години
Дълбоко е желанието ти да провокираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 26
kefal
преди 9 години
Цитат от статията думи на Орешарски: Това, че не е ликвидна, виждаме всички ...Ето това е нещо много важно, за първи път някой да признае открито, че реално проблемът изобщо не е с ликвидността.Което противоречи на искането за защита, където беше казано че нямали пари за да се разплащат, а реално май е нещо по-дълбоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 67 rate down comment 13
993
преди 9 години
Орешарски късничко се изказва по случая. Защо не се поинтересува за състоянието на КТБ по-рано? Защо финансовия му министър не влезе във взаимодействие с БНБ? Защо не излязоха в подкрепа на банката още миналия понеделник, след като полицията влезе в офисите на банката като слон в стъкларски магазин? Орешарски, може да е финансов експерт, но е нула като ръководител, водач, мениджър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още