IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Търсенето за новите български еврооблигации не е пострадало

Ниският публичен дълг на страната успокоява инвеститорите въпреки нарасналата доходност по книжата след случая с КТБ, пише агенцията

16:26 | 25.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg: Търсенето за новите български еврооблигации не е пострадало

Въпреки че черноморската държава с население от 7,3 млн. души устоя на ударите на глобалната финансова криза без спасителни заеми, правителството все още се опитва да съживи страната с БВП, оценяван на 51 млрд. долара. Сътресенията в рамките на управляващата коалиция, водена от министър-председателя Пламен Орешарски, ще предизвикат предсрочни избори, което още повече усложнява усилията за насърчаване на растежа, пише още Bloomberg.

На 13 юни агенция Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на България до ВВВ- - най-ниският сред инвестиционния клас. Компанията посочи липсата на реформи, необходими за възстановяването на върховенството на закона, за възпирането на корупцията, за съживяване на неефективните държавни енергийни и железопътни компании, които пораждат рискове за публичните финанси.

Припомняме, че в понеделник МФ не одобри постъпилите поръчки за продажба на 2,5-годишни държавни ценни книжа. От ведомството отбелязаха, че решението кореспондира с текущото състояние на пазара и интереса на участниците към предприетите действия от страна на емитента за провеждане на срещи с инвеститори за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари.

Допълнителна доходност

Растящите кредитни разходи за България контрастират с доходността по еврооблигациите на Румъния с падеж през юни 2018 г., която спадна до рекордно ниските 1,85% вчера. Bloomberg отбелязва, че и Румъния притежава рейтинг BBB- от S&P. Премията, срещу която инвеститорите ще предпочетат българския дълг с падеж през 2017 г. пред сравнимия немски дълг, нарасна до 4-месечен връх от 142 базисни пункта вчера, сочат данни на агенцията.

Централната банка на страната ще увеличи капитала на КТБ, след като извърши проверка на състоянието на активите и пасивите на банката. Днес Българска народна банка информира, че проверката е започнала и се очаква да приключи до 10 дни.

Според регулатора КТБ ще отвори врати на 21 юли. КТБ, в която българският бизнесмен Цветан Василев е мажоритарен акционер, а руската VTB Group притежава дял, претърпя срив заради недостиг на средства, след като големи вложители изтеглиха парите си, пише още Bloomberg.

“Най-големият въпрос, който изниква около затрудненията на банката, е защо правителството и централната банка позволиха проблемът да се задълбочи толкова“, пита ръководителят на звеното за развиващите се пазари в Commerzbank AG в Лондон Симон Евънс. „Ние препоръчваме да се подхожда внимателно.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
poketl
преди 9 години
Хайде де, "десни" соросоидчета, къде сте? И тая ли новинка е плод на "фалшивата" комунистическа статистика :) Защо ли пустата му държава не ще и не ще да пропада, макар и фюрерчето ви от Банкя да го няма на кормилото ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още