IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска 139 милиона евро от ЕС заради наводненията

Следващата седмица ще бъде подготвена документацията, съобщила е Илияна Цанова

17:19 | 08.08.14 г.
България ще поиска 139 милиона евро от ЕС заради наводненията

България ще кандидатства за средства от фонд "Солидарност" на Европейския съюз (ЕС)за покриване на щетите от наводненията. Това съобщава заместник министър-председателят по управлението на европейските средства Илияна Цанова, цитирана от БТА.

Цанова отбелязва, че е получено потвърждение от Европейската комисия (ЕК), че можем да кандидатстваме за регионално събитие, като направената предварителна оценка на щетите е за 159 млн. евро.

Това, което сме поискали като допустими разходи, са 139 млн. евро, посочва Цанова.

Другата седмица ще бъде готов окончателният вариант на апликационната форма, като в нея ще бъдат включени щетите от Северния централен и Североизточния район на страната.

Припомняме обаче, че на последното заседание на кабинета „Орешарски“ беше одобрен доклад, оценяващ щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново на 495 млн. евро. На тази основа са били изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в ЕК ден преди смяната на правителството.

Наводненията в Мизия не бяха отразени в доклада, защото са станали по-късно

Засега не е ясно на какво се дължи разминаването в цифрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още