IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР: Последиците за банките от паниката през юни все още не са калкулирани

Българската банкова система остава добре капитализирана и ликвидна, но по-високите разходи за обезценки ще засегнат печалбата на търговските банки

13:30 | 08.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ББР: Последиците за банките от паниката през юни все още не са калкулирани

Кредити за домакинствата

През второто тримесечие кредитът за граждани се увеличава с 82 млн. лв. Основен фактор за това е увеличението на потребителските кредити (със 74,6 млн. лв. спрямо края на март), докато стойността на жилищните кредити се увеличава със 7,5 млн. лв. В динамиката на жилищните и потребителските кредити няма ясно изразена тенденция.

Само едно тримесечие по-рано потребителските кредити намаляват със 141 млн.лв., докато жилищните се увеличават с 60 млн. лв. През периода април-юни общата стойност на кредита за граждани вече регистрира макар и слаб положителен ръст на годишна база (около 0,4%), докато през по-голямата част на предходната година той е отрицателен, изчисляват от ББР.

Динамиката на потребителските кредити е твърде непостоянна, но банкерите считат, че от средата на миналата година те са се оттласнали от достигнатото дъно и са започнали макар и колебливо да нарастват. Наблюдаваният спад на потребителските кредити през първото тримесечие на 2014 г. те отдават на сезонни фактори и на спада на потребителското търсене в началото на годината.

Тези първи признаци за съживяване на активността в сегмента на кредитите за домакинства не дават основания да се твърди, че се наблюдава трайно обръщане на тенденцията в посока на устойчиво и стабилно нарастване на тяхната стойност, пишат експертите.

Несигурността относно бъдещите перспективи за развитие е все още относително висока, динамиката на заетостта е колеблива, а ръстът на работните заплати се забавя. Поради това населението остава предпазливо при вземане на решения за нови банкови кредити или покупки на лизинг.

Лихви по кредити и депозити

През второто тримесечие лихвените равнища продължават да се изменят според тенденциите, наблюдавани през последните няколко години, отбелязват от ББР. Лихвите по новоотпуснатите кредити и новосключените депозити продължават да намаляват, като по-съществено е намалението на лихвите по депозитите.

Към края на юли средният лихвен процент по спестяванията в левове е 3,16%, а в евро – 2,66%. В резултат на това лихвеният спред се увеличава, което е един от факторите, допринасящи за положителния финансов резултат на банковата система.

Факторите, които влияят върху лихвените равнища, се запазват. Според ББР това са високата ликвидност на банковата система, ниското търсене на кредитен ресурс, ниските стойности на входящите финансови потоци в страната, ръстът на спестяванията и дефлационният процес, развиващ се от средата на 2013 г.

Тъй като лихвените равнища по депозитите на фирми намаляват много по-бързо, отколкото тези по нови кредити за фирми, през второто тримесечие на 2014 г. се наблюдава разширяване на лихвения спред. Неговата стойност достига 4.36 пр. пункта в края на юни, което е най-високата стойност на показателя от началото на 2011 г. насам. Това ще допринесе за увеличаване на печалбата на банковата система през 2014 г. (при равни други условия), въпреки че лихвените равнища като цяло все още намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Вече В-, продължават да потъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
avramcho
преди 9 години
нормално заключение..с оглед новината за *** - вчерашната оценка на "ФИЧ" присъжда рейтинг ВВ с негативна перспектива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още