IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Съживяването на родната икономика ще подкрепи банковия сектор

От консултантската компания очакват една или повече гръцки банки да продадат бизнесите си у нас, за да се фокусират върху основните си пазари

13:26 | 02.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deloitte: Съживяването на родната икономика ще подкрепи банковия сектор

Качество на банковите активи

През 2013 г. делът на необслужваните кредити в сектора се покачи от 16,9% до 17%, като ще расте и през тази година преди подобряващата се икономика да доведе до цялостно подобрение на показателя през 2015 и 2016 г. При корпоративния сегмент делът на необслужваните кредити се покачи от 18,9% до 19%, при жилищните кредити – от 16,2% до 17,1%, докато при потребителските спанда от 9,7% до 9,4%.

Прогнозите на Deloitte са, че тази година делът на необслужваните корпоративни кредити ще се покачи над 21% най-вече заради състоянието на КТБ, като подчертават, че перспективите пред банкирането на дребно са относително стабилни. Проверките на качеството на банковите активи в ЕС също може да се отрази на нивото на необслужваните заеми.

Рентабилност на банките в България

Възвращаемостта на собствения капитал (ROE), която през 2013 г. бе 5,3% и е над тази на банките в региона на ЦЕ през последните няколко години, е поставена под натиск заради загубите, които търпи КТБ. Въпреки това от Deloiite очакват видимо подобрение в следващите две години. От началото на годината до края на юли КТБ е изгубила 259 млн. лв., но истинският размер на загубите ще бъде известен след края на оценката за качеството на активите на трезора.

Останалите банки в сектора би трябвало да подобряват рентабилността си, благодарение и на спада на разходите, свързани с риска, тъй като подобряващата се икономика носи ползи за финансовото състояние на корпоративния сектор, а спадащата безработица носи ползи за домакинствата.

Низходящата тенденция при маржа на печалбата се обърна тази година, тъй като депозитната война утихна, а понижаването на високите лихви, които предлагаше КТБ, ще засили този процес, смятат още от Deloitte. Въпреки това те очакват, че през следващите две години натискът върху печалбите да се възобнови заради конкуренцията от страна на предлагането на кредити и прираста на рефинансирането на ипотечни заеми.

Експертите прогнозират спад на нетния доход от такси и комисиони заради конкуренцията и промените в Закона за потребителския кредит, но очакват стабилизиране догодина на фона на покачващите се трансакции.

Растежът на разходите ще бъде удържан, като от Deloitte очакват да липсва ръст през 2015-2016 г. С това те прогнозират и подобряване на коефициента разходи/приходи.

Най-бързо растящите банки са местни – КТБ и ПИБ

През последните години банките с български акционери набират пазарен дял за сметка на чуждестранните банки и най-вече на гръцките банки, но и в сравнение с останалите като цяло. През 2013 г. най-бързо растящите банки сред най-големите 10 в Бългрия са били КТБ и ПИБ.

Имайки предвид ситуацията около КТБ, растежът на останалите местни банки най-вероятно ще бъде ограничен. ПИБ получи ликвидна подкрепа от централната банка, която трябва да бъде изплатена до края на 2014 г. Същевременно най-големите чуждестранни банки ще извлекат ползи. Лидерът в корпоративния сегмент УниКредит Булбанк запази дела си на пазара на кредити през последните години, но лидерът при банкирането на дребно Банка ДСК постигна по-съществен напредък при понижаването на коефициента кредити/депозити и възстанови възвръщаемостта на капитала на фона на по-ниските разходи, свързани с риска.

Най-голямата банка с гръцки капитали ОББ се позиционира по-добре за постигането на растеж, след като постигна значителен напредък при понижаването на коефициента кредити/депозити под 100% и след като изплати финансовата помощ от банката майка.

Като цяло Райфайзен губи пазарен дял, но печели позиции при кредитирането на дребно. Най-бързо растящата чужда банка в топ 10 на най-големите трезори в България е поделението на френската Societe Generale Експресбанк. Тя печели дял както на пазара на кредитиране на дребно, така и на депозитния, отбелязват от Deloitte в доклада си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
Докъде я докарахме, бизнесът да спасява банките! ..А едно време учихме за монетарна политика и т.н. Направо се чудя какво им преподават в днешно време на студентите по икономика и какви учебници четат. Споделете, че малко и аз да се актуализирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още