IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет спести 119 млн. лева от Публичната инвестиционна програма

Икономиите идват основно от проекти на министерства и ведомства

16:19 | 15.10.14 г.
Служебният кабинет спести 119 млн. лева от Публичната инвестиционна програма

118,8 млн. лева са спестени от Публичната инвестиционна програма, лансирана от правителството на Пламен Орешарски. Това стана ясно днес от прието правителствено постановление на заседанието на Министерския съвет.

Икономиите са реализирани в резултат на договорени по-ниски цени по сключени договори, както и заради решението на служебния кабинет да прекрати проектите, при които към 17 септември няма сключени договори с изпълнители, уточняват от пресцентъра на Министерския кабинет.

С приетото днес постановление са одобрени проекти на министерства и ведомства на обща стойност от малко над 210 млн. лева. Общата икономия от тях е за 103,5 млн. лева. За проекти и обекти на общините бяха одобрени 289 млн. лева. Икономията по проекти на общините възлиза на 15,3 млн. лева.

От данните е видно, че средствата, предназначени за дейности на местната власт, са насочени към 368 проекта в 173 общини. В рамките на одобрените суми окончателно завършени и разплатени са 68 проекта на обща стойност 33,9 млн. лева. Изплатените до момента средства за проекти, които са в процес на изпълнение и имат сключени договори с изпълнители към 17 септември, са на стойност 70,9 млн. лева, а до края на годината се очаква да бъдат разплатени още 168 млн. лева.

Изпълняващите се проекти на министерства и ведомства, за които има сключени договори с изпълнители, са на обща стойност 120 млн. лева, уточняват още от кабинета.

Поради съдебни спорове или липса на достатъчно време за финализиране на проектите, няма да бъдат разплатени до края на 2014 година 35,1 млн. лева, които ще се разплащат през следващата година за сметка на бюджетите на съответните първостепенни разпоредители с бюджет.

Проектите на министерствата, които се прекратяват, са на обща стойност 66,5 млн. лева.

Сред тях са такива на Министерството на здравеопазването и на Министерството на на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на инвестиционното проектиране, транспортното министерство, като и на Министерството на регионалното развитие. По публичната програма няма да бъдат финансирани и проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Медицинския университет в Плевен.

От договорени по-ниски цени по сключените договори по проекти на министерства и ведомства се реализира допълнителна икономия от 1,9 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още