IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Обединение между НАП и Агенция "Митници" ще има

Идеята не е добре приета от служителите и синдикатите в двете приходни агенции

21:53 | 07.11.14 г.
Дончев: Обединение между НАП и Агенция "Митници" ще има

Томислав Дончев беше категоричен, че обединение между Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” ще има, но това ще стане след "подготвителен период", в който да бъдат изготвени задълбочени анализи и стъпката да бъде внимателно обмислена.

В предаването „Панорама” на БНТ вицепремиерът коментира, че при обединението двете приходни агенции няма да могат да се оправдават с липса на координация.

„Никой не бива да си позволява да приема съществуващия институционален ред като нещо завинаги. Светът е динамичен, непрекъснато трябва реформираме институциите, за да бъдат по-близо до нуждите”, обясни още Дончев.

Според него не е необходимо физическото преместване и обединение на структурите, а е достатъчно системите им да бъдат обвързани и да работят координирано.

Припомняме, че идеята за обединението на двете приходни агенции беше предложена в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски. Тя обаче не беше добре приета от служителите във ведомствата и синдикатите там.

Бившият директор на Агенция „Митници” Асен Асенов пък коментира, че сливането на структурите е било дискутирано и през 2007 година, но тогава е било преценено, че то няма да работи у нас. Томислав Дончев обаче посочи, че предложението е залегнало в предизборната програма на ГЕРБ, а след преговорите за съставяне на правителство е договорен преходния период.

Пред държавната телевизия Томислав Дончев обясни още, че безспорно ще се излезе от "батака КТБ", но още не се знае на каква цена. 

Според него коалиционното управление е постигнато прозрачно - след едномесечни преговори и подписването на декларация за конкретни действия и реформи. "Алтернативата беше да направим нови избори", допълни още той.

Вицепремиерът обясни още, че неговият ресор е управлението на европейските фондове и няма да има припокриване в работата на друг вицепремиер в кабината на Бойко Борисов – Меглена Кунева, която ще отговаря за европейските въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още