IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Възстановяването на сумите ще става чрез 1134 клона на девет банки и ще е възможно в срок до пет години

08:06 | 04.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
От днес започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ

От днес започва изплащането на гарантираните депозити на вложителите в лишената от банков лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ).

Изплащането на влоговете (което ще е възможно в срок до пет години) ще става чрез 1134 клона на девет търговски банки. Припомняме, че гарантираните депозити са на около 255 000 вложители, а общата сума на гарантираните сметки възлиза на около 3,7 млрд. лева. Затова и мерките за сигурност ще са изключителни.

От днес по една патрулна кола ще стои пред по-големите клонове и регионалните банкови дирекции, а пред по-малките клонове и офиси ще дежури поне един полицай. Специалните засилени мерки за сигурност при старта на плащанията бяха разпоредени със специална заповед от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. В самите банкови клонове също ще бъде увеличена охраната, а в офисите ще работят повече служители, отколкото обикновено, за да може обслужването да е по-бързо.

Според инструкциите на Фонда за гарантиране на влоговете гражданите и фирмите, които имат да получават гарантирани депозити, са разпределени между деветте банки на базата на последната цифра в своя единен граждански номер или БУЛСТАТ (за фирми).

Тези, при които тази цифра е нула, ше отиват в "Банка ДСК", тези с 1 са при ОББ, с 2 - при Пощенска банка, с 3 - при "Райфайзенбанк България", с 4 - при "Алианц Банк България", с 5 и 6 - при "УниКредит Булбанк", със 7 - при Централна кооперативна банка, с 8 - при СИБАНК, а с 9 - при Първа инвестиционна банка. В ПИБ с влоговете си от Корпоративна банка ще могат да се разпореждат и чуждестранните юридически и физически лица.

За да може един гражданин до получи своя гарантиран влог, трябва да отиде в клона на банката, която му е определена като обслужваща, и да покаже личната си карта. Що се отнася до фирмите, лицата, които ги управляват и представляват, са длъжни да носят актуални удостоверения за регистрация по БУЛСТАТ.

При изплащането вложителите имат три възможности, с които да се разпоредят с гарантираните си лични пари в КТБ и със средствата на фирмите, които управляват. Те могат да ги оставят по сметката в банката, която им е разпределена от фонда, да открият там разплащателна сметка и да прехвърлят средства по сметките си в други банки, или да изтеглят парите си на каса.

В последните два случая обаче може да се наложи плащане на такса. Ако се осъществи само една трансакция през системата за разплащане "БИСЕРА", то тя ще е безплатна. Ако обаче преводът е през системата РИНГС, таксата възлиза на 12 лева. За всеки следващ превод след първия - независимо от платежната система, през която е направен, клиентът ще плаща такса според тарифата на обслужващата банка.

Що се отнася до тегленето на пари на каса - независимо от сумата, таксата е 3 лева, ако сумата е до 3 хил. лв. Ако в брой се изтеглят между 3 хил. и 20  хил. лв., таксата е 3 лв., плюс 0,2%, които се начисляват върху горницата над 3 хил. лева. 

Според официалната информация на Фонда за гарантиране на влоговете по-големи суми от 20 000 лв. няма да могат да се теглят без предварителна заявка.

Припомняме, че в сряда финансовото министерство пласира успешно емисия 9-месечни сконтови ДЦК с номинал 400 млн. евро с падеж 5-и септември 2015 г. В понеделник МФ набра книжа за същата сума чрез едногодишна емисия.

Така бяха привлечени необходимите средства за попълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), оценяван на около 1,6 млрд. лв. във връзка с изплащането на депозитите в КТБ. Вътрешната емисия е част от договорените чрез актуализацията на Бюджет 2014 г. заеми до 4,5 млрд. лв., които правителството ще може да набере до края на годината. Останалите към 3 млрд. лв. ще са външен заем.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
МОже да сме ядосани и бесни от такова развитие .... НО НЕ и изненадани !!Толкова месеци чакане и никаква подготвеност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
KPDOLE
преди 9 години
Част от хората по опашките ще останат доста разочаровани, най-вече тези с валутни депозити. Един колега бил в ОББ и се оказало, че вече има поне няколко проблема. Единият е, че на банките са им дали достъп до базата данни на МВР, за да проверяват личните денни. Както се сещаме, този сайт е направен да обработва лимитирано количество заявки в секунда и затова непрекъснато забива от претоварването. Колегата каза, че при него се получило някъде към 10-тия път. Друг проблем е, че изплащащите банки вси още не са получили пълната информация за депозантите и сумите. Дошъл един човек с валутин депозит и от банката му казали, че нямат никаква информация за него и че все още нямали пълни данни. Трети проблем е, че пелсонала непрекъснато четял указанията за процедурата по изплащанията (демек пак сме неподготвени). Четвъртия проблем е с грешно подадени данни за депозантите и т.н. По тези причини май не е много удачно втурването към опашките. *** си е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира, че парите по проекта "Южен поток" е трябвало да минат през останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), за да "запълнят дупката" в нея."Южен поток има висока норма за печалба и част от парите трябваше да минат през КТБ.Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка", посочи банкерът в предаването "Здравей, България" на Нова ТВ."Наличието на банка като КТБ, изкривяваше пазара. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, защото засмукваше хора в ТВ7 с бесни заплати, засмукваше политическия пазар. Правим директна връзка между двете и то дедуктивна. Тук не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от "Южен поток" просто не дойдоха", заключи той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 10
bgMan
преди 9 години
А някой дали се е сетил, че точно сега опасността да има много грабежи е най-голяма? Дори на пощенски клонове бъкани догоре с пари за изплащане на гарантираните депозити в КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
ttodorov75
преди 9 години
До mnz.В провинцията клоновете на банките са ги подготвили за ситуацията.1.Премахнали са им лимитните ограничения за наличности.2.Получили са списъци,по адресна регистрация,за евентуалния брой депозанти и сумите ,които евентуално биха изтеглили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
kefal
преди 9 години
Гледайте по телевизиите, по Канал 3 и по други, започнаха да предават пряко от опашките пред клоновете, които уж ги нямало било :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Rapor
преди 9 години
Аз нещо друго се чудих вчера.Сега, значи правителството изтеглило заемите и допълнило фонда, това добре. Обаче, ясно е, че заемите и парите във фонда са неналични, т.е. водят се едни пари по сметки, а сухото определено не е там. Отделно от фонда към банките изплащащи гарантираните е същата работа, има може би по сметките едни суми, обаче какво правим със сухото? Ако хората решат да минат на сухо, т.е. кеш, в брой, тогава дали ще има толкова напечатани банкноти, т.е. левове, че клоновете на банките да разплащат? Защото всички знаем, че депозитите у нас са огромна сума в десетки пъти превишаваща сухото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
mnz
преди 9 години
Това тук написаното е тъпо:"Според официалната информация на Фонда за гарантиране на влоговете по-големи суми от 20 000 лв. няма да могат да се теглят без предварителна заявка."Значи ли, че суми под 20к лв. може да се теглят без заявка? Че то като минат няколко човека клона ще остане без пари, нали не мислите че по клоновете на банките се замерят с милиони? Особено в провинцията искаш ли да теглиш суми за нормална дейност някъде над 10к лв. винаги трябва да пуснеш заявка, защото просто нямат такива суми по клоновете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още