IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: През януари няма прехвърлени партиди от УПФ

Нормално е да изчакаме окончателния текст за прехвърлянето на фондовете, заяви социалният министър

10:01 | 13.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Калфин: През януари няма прехвърлени партиди от УПФ

Към момента няма хора, които да са прехвърлили партидите си от универсалните пенсионни фондове в НОИ. Това заяви заместник министър-председателят по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в петък.

„Както знаете, в закона, който бе приет през декември, е предвидено, че редът и начинът на избора на лицата, които имат партиди във фонд Пенсии, се определя с акт на Министерския съвет, а такъв не е издаден засега“, заяви Калфин в отговор на въпрос на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок за броя на хората с партиди за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове, които през януари са ги прехвърлили към НОИ.  

Димитров припомни, че вече е минал повече от един месец от промените, а Националната агенция за приходите вече е съобщила, че всички възможности за такова прехвърляне са налице. „ Ако е имало много хора, които са горели от ентусиазъм да сменят модела на осигуряването си, вече трябва да са го направили. Дайте ни подробни данни от кои фондове колко хора са минали към НОИ“, призова Димитров.

Калфин припомни от своя страна, че Министерство на финансите, което е инициатор на това законодателство, представя в момента нов законопроект, който запазва правото на избор за това дали прехвърлянето от един фонд в друг може да бъде еднократен или многократен избор. Той бе обсъден и през седмицата в рамките на работната група за пенсионната реформа.

„Така че това, което имаме до този момент, е един закон, който чака подзаконов нормативен акт, и един нов проектозакон. Нормално бе да изчакаме окончателния текст за прехвърлянето на фондовете. Докато това не се приеме няма повод и законово основание и затова няма хора, които да са прехвърлили парите си от Универсален пенсионен фонд към в системата на държавното обществено осигуряване“, категорично заяви Калфин.

Петър Славов поясни, че от Реформаторския блок са искали да разберат дали този период от един месец не е бил използван от „недобросъвестни фондове“, които само са чакали тази възможност, за да „прехвърлят партиди и да заметат следите“. „Бъдете бдителен това да не се случва и в бъдеще за сметка на данъкоплатеца“, каза още той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
ASTIN
преди 9 години
Няма и да има. Намалят глупаците,които се вързват, според мен. Властта да почака малко за тези пари. Не им излезна пасианса и ще теглят заем. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Repoman
преди 9 години
Е как да има, каот още няма възможност да се прехвърли човек?Скоро ходих да питам в НОИ как да се прехвърля към тях от фонда, казаха ми че още нямали методика, още не можели и т.н. Много хора питали, но нищо. Едно се говори, друго се прави.Затова, господина да не се прави на ударен, а да задвижва методиката за да може като са казали на хората че могат да се прехвърлят, това да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още