IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП публикува декларациите за данъчните облекчения за деца

Облекчението може да се ползва чрез работодателите

11:55 | 11.11.15 г.
НАП публикува декларациите за данъчните облекчения за деца

Националната агенция за приходите (НАП) публикува двете декларации за ползване на данъчното облекчение за деца и данъчното облекчение за деца с увреждания по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Данъчното облекчение за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Това се описва в специалния образец на декларация по чл. 22в, ал. 8 (образец 2005).

Данъчното облекчение за деца с увреждания (по чл. 22г) дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се описват в декларацията (образец 2006).

И в двата случая се прилага и декларация от другия родител, че няма да ползва намалението.

Данъчните облекчения за деца за 2015 г. могат да се ползват по два начина. Първият е с подаване на годишната данъчна декларация за 2015 г. – до 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден). Към нея трябва да се приложи и съответният образец на декларация - образец 2005 и/или 2006.

Вторият начин, по който може да се ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, е чрез работодателя по основното трудово правоотношение, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице до 31 януари 2016 г.

В този случай е необходимо работникът или служителят да предостави на работодателя си някоя от двете декларации, както и останалите необходими документи, от 30 ноември до 31 декември 2015 г.

И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още