IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели ще получават еднодневните трудови договори онлайн

Това ще улесни фирмите и ще подобри контролната дейност, смятат от Главната инспекция по труда

14:10 | 27.10.15 г.
Работодатели ще получават еднодневните трудови договори онлайн

Главната инспекция по труда (ГИТ) предвижда от следващата година работодателите да могат да получават еднодневните трудови договори онлайн. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Инспекцията Румяна Михайлова, предава БТА.

Възможността за получаване по електронен път на еднодневните договори ще надгради проекта, по който е изградена информационна система за проследяване на контролната дейност на ГИТ, отбеляза Михайлова.

Работодателите ще получават еднодневните договори по електронен път с уникален номер, като ще им се осигури възможност да си създадат база данни с имената на работещите в сезонната заетост, каза Михайлова. По думите й така през следващите дни системата автоматично ще генерира данните за работниците, които често са едни и същи хора.

Улеснението е важно, защото наред с успеха, който са постигнали до момента еднодневните договори, които са над 78 хиляди, работодателите споделят, че имат и трудности с необходимото време да отидат до Инспекцията и всеки ден да попълват имената на хората на еднодневна заетост, отбеляза изпълнителният директор на ГИТ.

В отговор на въпрос за забавянето на заплатите в някои сфери Михайлова каза, че има тенденция за преодоляване на проблема, започнала още през миналата година. През настоящата година сумата на изплатените забавени възнаграждения е около 20 милиона лева, неизплатените средства за възнаграждения са около 17 милиона лева, допълни тя. 

По думите й във всички сектори, с изключение на финансовия и IT сектора, съществуват работодатели, които по една или друга причина са забавили възнагражденията. Открояват се търговията, машиностроенето и строителството.
Забавянето е средно за два-три месеца, като преди време е имало периоди със забавяне почти половин година.

Част от предприятията, натрупали задължения за повече от пет-шест месеца, са вече в процедура по обявяване на несъстоятелност, ликвидации, което възпрепятства възможността да бъдат изплатени възнагражденията на работниците и служителите, допълни тя.

Румяна Михайлова и заместник-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и Гълъб Донев представиха резултатите от проект за повишаване на ефективността на контролната дейност на ГИТ по ОП РЧР. Проектът е на стойност близо 5 милиона лева и е започнал през март 2011 г., като трябва да приключи този месец.

Проектът дава възможност ежедневно да се проследява дейността на трудовите инспектори. Осигурено е и свързване на Инспекцията по труда с НАП и НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още