IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на юни ведомствените бензиностанции се очаква да бъдат свързани с НАП

Законови промени ще ограничат щетите от нелегалната търговия с горива, заяви Светослав Бенчев от БПГА

11:23 | 14.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на юни ведомствените бензиностанции се очаква да бъдат свързани с Националната агенция за приходите (НАП) с малки изключения. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Единствено мобилните цистерни засега остават извън онлайн контрола на данъчните.

Експертът припомни данните на финансовото министерство, според които загубите за бюджета от търговията с горива на черно са над 1 млрд. лв.

"30-35% от пазара са в сивия сектор, но пазарът е динамичен и непрекъснато се прилагат нови начини за измами", обясни Бенчев. 

Той допълни, че с внесени от кабинета законови промени се очакват промени на пазара – някои търговци ще трябва да обезпечават с гаранция предварително дължимия ДДС. Преди да извърши сделка с гориво, търговецът ще трябва да я гарантира пред НАП – 100% от ДДС ще трябва да се гарантира пред държавата, обясни той.

Тези тежести ще важат за търговци, които нямат електронна връзка с приходната агенция – ведомствени бензиностанции, пристанища, петролни бази. „Има места, които избягват контрола, което не е добре за никого“, каза Бенчев. Така според него ще бъдат пресечени измамите – укриване на акциз и ДДС.

"На нашия пазар се случва нещо странно – прекупвачите могат да предоставят цена, която е по-ниска от тази, която предоставя директен вносител и производител", каза Светослав Бенчев.

Той коментира още, че цената на суровия петрол се повишава, което оправдава ръста на цените на горивата. Лятното им поскъпване се дължи на повишаването на потреблението в Европа и САЩ.

Що се отнася до започналата проверка на КЗК дали има картел на пазара на горива, експертът заяви, че секторът очаква съкратените срокове да не повлияят на качеството на разследването.


Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още