IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Ако БСП ви казва, че няма да отменя плоския данък, не им вярвайте

Заради облекченията за деца голяма част от данъкоплатците всъщност няма да плащат данък общ доход, тзърди икономист

13:13 | 12.02.17 г. 12
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Неотдавна Българската социалистическа партия (БСП) представи някои от основните моменти в предизборната си програма. Един от фокусите, очаквано, е облагането на доходите на физическите лица и т.нар. плосък данък. БСП увери, че няма да отменя плоския данък (т.е. да го заменя с прогресивен) и някои побързаха да си отдъхнат, пише в свой анализ икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Ако БСП ви казва, че няма да отмени плоския данък, не им вярвайте, призовава тя и посочва примери защо.

За икономиста промените, които БСП предлага, представляват бързо торпилиране на плоския данък. Едната е представена (грешно) с евфемизма „семейно подоходно облагане”. Всъщност, социалистите предлагат да се опрощава на родител 50 лева от дължимия данък общ доход за всяко дете, на месец. Както бе обяснено от Драгомир Стойнев от БСП, ако заплатите на двамата родители са общо 1000 лева на месец и те имат 2 деца, то това семейство няма да плаща никакъв данък общ доход.

Разбира се, за да се получи тази сметка, споменатите 1000 лева не трябва да са заплатите, а данъчната база за облагане с данък общ доход, което е сборът на двете основни заплати след удържаните осигуровки.

Също така, към момента не е възможно просто да не се удържа данък текущо всеки месец – всички облекчения се искат и се получават след изтичането на годината, с подаването на данъчна декларация (или с друга декларация, каквато отскоро се подава за получаване на годишни данъчни облекчения за деца).

Но всички тези технически детайли не са толкова важни. Не е важно и това, че в случая терминът „семейно подоходно облагане” не е правилно използван, защото всъщност става дума само и единствено за данъчни облекчения за деца.

Важното е, че така представеното „семейно подоходно облагане” реално ще отмени плоския данък за една голяма част от данъкоплатците. 

Десислава Николова се позовава на медийни публикации, базирани на официални данни на Националната агенция за приходите (НАП), според които хората с „начислен облагаем доход” до 600 лева, тоест най-голямата група която не би плащала данък общ доход (ако имат деца), са около 1,7 млн.

Дори и не всички от тях да имат деца, пак говорим за една значителна група от вероятно над 1 млн. души, за които този данък няма да важи. За тези с по-високи доходи пък реално се въвежда своеобразна безкрайно прогресивна скала на облагане (между 0 и 20% - виж по-долу) в зависимост от дохода и децата.

Заедно с другата идея на БСП – доходите над 10 000 лева на месец да се облагат със ставка от 20%, това означава реално отмяна на плоския данък, колкото и да ни уверяват в противното.

Макар и 20%-те процента данък да засегнат едва няколко хиляди души (по данните, получени от НАП, към септември 2016 с такива облагаеми доходи са 7 314), самото въвеждане на втора ставка на данък общ доход вече го променя от пропорционален в прогресивен.

Всъщност, ако се прибави и първото предложение за данъчните облекчения за деца, облагането на доходите би станало с три дискретни ставки – 0%, 10 и 20%, плюс още безкрайно много ставки в интервала между 0 и 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 години
Ха ха ха , благодаря ти Веско , от теб разбрах че съм част малцинството чийто интереси защитава пропорционалния данък . Ши почерпя на сбора , да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
Сигурно никой няма да ти каже, че иска да плаща данъци, но в рамките на цивилизацията това е невъзможно. Никъде в развития свят няма подобна данъчна система. Плоският данък защитава интересите на малцина и ощетява масата работещ народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 3
data
преди 7 години
Имам лошото усещане че голяма част от коментиращите не са фактически платци на плоския (пропорционален) данък . Просто не се сещам за фактически платец на данъка който да е против него :) , а както е ясно щом не плащаш нещо си много силен в раздаването на акъли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 19
aldy
преди 7 години
Шорошката Фондация "Института за пазарна икономика", така е по регистрация, пак се изтакова на метеното. Какъв институт сте, бре службаши на чужда хранилка? Време е да ви се дръпне шалтера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 15
trendline
преди 7 години
Да попитам кога всички заплати ще се превеждат по банков път за да се изсветли реалното заплащане?Между другото това е по-справедливо да ти опростят данъци отколкото да получиш пари на готово а някой друг да ги е изработил.Докато следвахме съветите на такива измислени ИПИ - та докъде я докарахме с икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
ivanrog
преди 7 години
От известно време ме гложди един такъв въпрос: защо трябва да спасяваме свега, в частност някой човек? Ние сме едни най-обикнвенни *** върху Земята, които отдавна изтощават организма, който обитават, не е ли нормално, тогава, да търсим нашето намаляване, а не увеличение? Разбира се, винаги има варианта с убийството на организма, но все си мисля, че преди това на някой по-заможен ще му писне и ще поизтрепе народа. Та така и с предложенията на БСП, защо изобщо се опитваме да правим повече, нека си *** народа и без това не говорим за нормално потребление, няма нужда да спонсорираме вноса. И без това тия дет са безработни не стават за нищо, т.е. само ядат(не българска храна) и се.рат. Та защо ни е социална политика и недейте с хуманизма, че това са *** насадени ви норми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 20
Vesko94
преди 7 години
Само в България данъчната политика не служи като инструмент за редуциране на неравенствата. Крайно неприемливо е подобни чужди структури да си позволяват такова отношение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
pecan
преди 7 години
Тази промяна е добра за работещите , а съчетана с премахването на детските за социално слаби би могло опрощаването на дод да се увеичи и до 70 лева на дете. Така ще се стимулират хоратакоито плащат данъци в тази държава да имат деца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 11
Petar
преди 7 години
Стефчо ти защо тролиш???!!! Тези така им отъняха джобовете че са готови на всичко да се върнат на власт. Накрая пак ще се озъбят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 7
bgMan
преди 7 години
Хаха, а въобще има ли някой, който още да вярва на тежи лъжци (БСП)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още