IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливър Рьогл: Лихвите ще се повишат през втората половина на 2018 г.

57% ръст на ипотечното кредитиране отчете Райфайзенбанк България за миналата година

18:28 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Райфайзенбанк</em></p>

Снимка: Райфайзенбанк

Ръст в кредитирането на домакинствата

Изпълнителният директор на Райфайзенбанк България с ресор „Банкиране на дребно“ Ани Ангелова отчете, че през миналата година ръстът в потребителското кредитиране е 27%, но финансовата институция е постигнала 57% ръст в ипотечното кредитиране, което означава, че банката се движи три пъти по-бързо от пазара. За това е допринесло и намалението на лихвите  със 110 базисни точки  при ипотечното кредитиране и 220 базисни пункта при потребителските кредити.

Проучване на банката показва, че интерес към потребителските заеми имат повече мъжете, на които се отпускат 51% от всички заеми, които те използват за техника, обзавеждане и покупка на автомобили.

Ани Ангелова съобщи, че пада възрастовата граница за кредитополучателите, като основно те са мъже до 37 години, IT специалисти, с доход над 1300 лева, като условията и таксите на банката за получаване на заем не се променят. Интересът на клиентите е насочен към покупка на апартаменти –  94,4%, основно в монолитното строителство.

През миналата година средният размер на потребителските кредити в Райфайзенбанк е 15 хил. лева, като най-често финансирането е ползвано за ремонти (в 64% от случаите). Средният размер на месечната вноска, която хората плащат, е 260 лв., а средният срок за изплащане на заема е шест години, се вижда от анализ на портфейла на банката. Според него средният размер на ипотечния кредит е 94 хил. лв., вноската е 600 лв., а срокът за изплащане - 19 години. 

Стратегия за растеж

Оливър Рьогл отново заяви, че при очертаващата се консолидация на българския банков сектор през следващите години в стратегията на Райфайзенбанк е да расте органично, но не се изключва и покупка на лизингов портфейл или банков дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още