IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко причини България да не приема еврото

Страната не трябва да се отказва от работещия валутен борд в замяна на несигурността на валутния съюз, смята икономистът Стив Ханке

12:34 | 31.01.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стив Ханке. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Стив Ханке. Снимка: Архив Ройтерс

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов  "неформален член".

Припомняме, че именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.

Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото. "Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът. 

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке. "България никога не е имала тази опция", допълва той.

"България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се обществото и се управляват от българи", пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс".

Още коментари трябва ли България да се присъедини към еврозоната можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 23 rate down comment 2
coder
преди 6 години
Съгласен, само дето кражбата ще е от освободените пари, които сега са обезпечение на лева в евра и то последно май казаха, че покритието е даже 140% на парите в обръщение. Нашите разправят за 3-те К-та.. кохезии, не знам си какво, но няма да го бъде, поне не така както беше досега. Говори се за изисквания за ефективни институции, съд, прокуратура... всички знаем, че не отговаряме по доста от тези критерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 10
Frosty
преди 6 години
Много точно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 6
pinoccio
преди 6 години
Не разбирам каква собствена монетарна политика може да се води при валутен борд, както изтъква професорът, освен че валутата ни си има собствено име. А и услужливо пропуска, че не можем да възползваме от количествените улеснения на ЕЦБ, ако не сме в ЕЗ. Ще излезе, че е по-добре да въведем виетнамски донги, защото Виетнам е световната работилница за обувки. Поне е сигурно, че няма да ходим боси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Aloha
преди 6 години
Мненията на Ханке за борда унас, а и на Стиглиц за еврото са ни добре известни, не са им се променили до сега, та с малко хумор от миналото ни да обобщим: Еврото е едно недоносче...и противно на мантрата че реформи се правят, когато икономиката е добре, то на практика те се случват на дъното на тежки икономически и политески периоди. Така бе въведен и валутният борд у нас, а относно еврото и неговите реформи- и те не ще се се случат докато не стане следващата голяма криза и нейното дъно, а до тогава кучетата ще си лаят и керванът ще си върви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 8
khao
преди 6 години
прав е но ще влезнем по други причини, фондовете свършват а трябва да се краде ... от къде ако не от нов и по голям дълг! Та всяка една икономическа, фискална или социална причина отстъпват пред чисто криминалните такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 12
bgMan
преди 6 години
Това е едно обективно мнение, което трябва да се чуе.Въпреки че всичко в статията е казвано и преди, и реално няма нищо ново в нея.Обаче на българите им писна да ги управляват, лъжат и крадат нашенските мафиоти и твърде лековерно вярват, че с приемането на еврото нещо ще се промени.Аз също подкрепям приемането на еврото, обаче нека първо да видим какво ще стане в следващите 3-4 години и тогава да тръгваме да влизаме в ЕЗ.И нека да е без мутрии в българския парламент и правителство, които се изживяват на строителите на съвременен ЕС на балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 23
Sakamano
преди 6 години
По изключение съм съгласен с професора. Подкрепям приемането на еврото, но сега не е моментът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още