IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ сви прогнозата за понижение на реалния БВП на България

С изтичането на удължения срок на мораториума ще има ръст на лошите заеми и увеличение на лихвите при новоотпуснатите кредити, показва макроикономическата прогноза

23:04 | 18.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рискове пред реализирането на прогнозата

Oценяваме рисковете пред реализирането на базисния сценарий за макроикономическата прогноза като насочени предимно в посока по-слаба икономическа активност за целия прогнозен период, посочват от БНБ.

Според анализаторите на централната банка такива рискове биха възникнали при евентуална невъзможност за ефективно и навременно ограничаване на разпространението на COVID-19 в глобален мащаб въпреки наличието на ваксини и при удължаване на противоепидемичните мерки след първото тримесечие на 2021 г., което ще ограничи възстановяването на вътрешното и външното търсене на български стоки и услуги и ще влоши допълнително нагласите на икономическите агенти.

Съществува и несигурност, свързана с предстоящите избори, която би могла се отрази чрез отлагане на инвестиционни разходи от страна на фирмите.

Друг риск пред прогнозата, който може да доведе до по-слабо възстановяване на икономическата активност в страната, е евентуалното забавяне спрямо заложеното в базисния сценарий изпълнение на съфинансирани с европейски или национални средства инвестиционни проекти през прогнозния хоризонт.

Риск в посока реализиране на по-висок икономически растеж от заложения в базисния сценарий за тази и следващата година произтича от приключването на преходния период след Brexit със споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС, което включва по-благоприятни условия в сравнение с принципите за „най-облагодетелствана нация“ на Световната търговска организация.

Това би имало главно косвено положително влияние за българската икономика по линия на ефектите върху еврозоната, която е основен търговски партньор на България. Същевременно преките положителни ефекти върху българската икономика биха били ограничени поради слабата търговска обвързаност между България и Обединеното Кралство, смятат в БНБ.

Макроикономистите допускат риск в посока по-висок темп на растеж на реалния БВП спрямо заложения в базисния сценарий на прогнозата. Той произтича от изпълнението на правителствени мерки, финансирани по линия на Инструмента за възстановяване и устойчивост в рамките на механизма за възстановяване „ЕС следващо поколение ЕС“.

В най-новото издание на централната банка експертите запазват прогнозата си за значителната несигурност заради влиянието на дискреционните разходи на правителството върху вътрешното търсене.

Такава несигурност съществува както по отношение на продължителността на действие на предприетите мерки, насочени към смекчаване на негативните ефекти от COVID-19, така и по отношение на тяхната ефективност. Друг източник на несигурност пред прогнозата произтича от политическия цикъл в страната и влиянието му върху динамиката на правителствените разходи в прогнозния хоризонт.

Несигурност пред базисния сценарий на прогнозата съществува и по отношение на поведението на фирмите и домакинствата след изтичане на текущо въведените от правителството мерки за подпомагане на ликвидността на икономическите агенти и намаляването на финансовата им уязвимост.

Що се отнася до мерките, осъществени от БНБ, несигурността за бъдещото поведение на фирмите и домакинствата произтича главно от изтичането на удължения срок за мораториума върху кредитните задължения.

Сред другите рискове пред макроикономическата прогноза от БНБ посочват инфлацията при храните, и въпреки че ги определят като балансирани, не се изключва несигурността по отношение на динамиката на цените на международните пазари и състоянието на селскостопанската реколта в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
baba_meca
преди 3 години
А ти отиди да си направиш депозит в КТБ (според изкавания от БНБ преди години- КТБ е стабилна банка)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Марш в Сибир! Там мното неща няма, но водка има. На рускии мужик друго не му трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Марш в Сибир! Там мното неща няма, но водка има. На рускии мужик друго не му трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ужастт , дядя вова , и как една малка България се справя по-добре в тази криза от необятната сибирска пустош ... немедленно на амбразурата ... :)))задобряваш в хайкото , ако излезеш от политическата тема , може и да ти се получи нещо ... пробвай да съчеташ Ф16 и сини небеса ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Дезинформация!!В ЕС всичко цъфти и връзва!Виновните да се накажат!Немедленно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още