IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите критикуваха пропуски в актуализацията на бюджета за 2021 г.

ГЕРБ и служебният финансов министър размениха реплики кой ще носи политическата отговорност за тази актуализация

18:18 | 26.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jasper Juinen, Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen, Bloomberg

Без изненада парламентът дебатира на първо четене актуализацията на бюджета за 2021 година и каквито бяха и предварителните заявки, повечето депутати заявиха, че ще подкрепят на първо четене идеята на служебния кабинет, но ще направят и свои предложения. От направените заявки в пленарната зала вероятно ще бъдат заявени мерки за подкрепа за туристическия сектор, още социални разходи, енергийни компании и за земеделие.

По-рано днес депутатите одобриха на първо четене и бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

От ГЕРБ-СДС се обявиха против актуализацията с мотива, че може да се стигне до процедура по прекомерен дефицит от страна на ЕК и това да наложи повишаването на данъците, но си запазиха правото между първо и второ четене, каквато е парламентарната процедура, да направят предложения за промяна.

По време на дебатите бившите управляващи попитаха кой ще носи политическата отговорност за този бюджет заради задаващата се политическа криза и приключващия мандат на служебния кабинет. "Политическата отговорност е на този парламент", заяви в отговор финансовият министър Асен Василев и допълни, че служебният кабинет само дава предложение, но одобрението или отхвърлянето е на депутатите, които затова "работят и получават заплати".

От БСП за България пък отбелязаха, че правителството неправилно е изчислило приходите и допълнителни милиони ще влязат в бюджета от увеличените акцизи от горивата и посочиха, че ще предложат още милиони за социални разходи и за здравния сектор.

В своето изложение на актуализацията Василев уточни, че служебният кабинет очаква допълнително малко над 2 млрд. лева приходи по Консолидираната фискална програма, от които около 1,3 млрд. лева по общия бюджет, 424 млн. лева авансово плащане от Брюксел по Плана за възстановяване и останалите по бюджетите на Националната здравноосигурителната каса и ДОО.

Финансовият министър коментира още, че предложението ще даде възможност за посрещане на кризите без влошаване на дефицита и без увеличаване на дълга. Той отбеляза, че преизпълнението на приходната част се дължи на добрата работа на Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и подобряването на икономическата ситуация. Само за юли преизпълнението на приходите е в размер на 31%, поясни още Василев.

Разчетите предвиждат допълнителни средства за социални разходи в размер на 577 млн. лева (които ще покрият увеличаването на пенсиите със средно 12,5%, за лични асистенти и за добавки за пенсионерите, чиито пенсии са под линията на бедността и др.), както и 430 млн. лева за подкрепа на бизнеса.

Служебният министър ще отдели и 335 млн. лева за подкрепа на здравната система - за хората на първа линия в борбата с коронавируса, за лекарства и поставяне на ваксини и т.н. 133 млн. лева са за провеждане на избори, а 100 млн. лева за зимното почистване на пътища и нормалното функциониране на Агенция "Пътна инфраструктура".

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще получи 16 млн. лева от актуализацията на бюджета, които ще бъдат насочени за плащане на глоби по съдебни решения. По време на дискусията стана ясно, че става въпрос за заведени дела от собствениците на малки ВЕЦ, на които регулаторът отказа преференциални цени, защото бяха изградени със субсидии от европейски фондове, тоест вече имат публична субсидия. Съдът обаче не подкрепя това становище.

Между първо и второ четене ще бъдат обсъдени и нужните средства за справяне с очакваната мигрантска вълна, коментира още Василев.

От "Има такъв народ" (ИТН) критикуваха някои липси в актуализацията, включително за земеделие и за някои групи пенсионери, като например военно инвалидите. Къде са средствата за подкрепа на туристическия сектор, който е сред най-сериозно пострадалите, попита Ивайло Кожухаров.

Пламен Данаилов от ИТН посочи, че ще поиска допълнителните данъчни приходи да се разходват с решение на Народното събрание, а не както досега - на Министерския съвет. Той поясни, че държавните предприятия продължават да бъдат управлявани зле, не се отразяват и пресечените корупционни практики.

От партията бяха категорични, че ще подкрепят служебния кабинет, но само ако бъдат взети предвид техните предложения.

Георги Ганев ("Демократична България") коментира, че демократите нямат аргументи против нуждата от актуализация, но искат по-голяма прецизност и ефективност на разходите. Той изтъкна още нуждата от средства за насърчаване на ваксинацията, която може да намали пораженията върху икономиката.

Ключовият въпрос е в ефективността, не в разходите, коментира колегата му Мартин Димитров. "Ключът е как се харчат парите в България, а те се харчат безобразно", категоричен беше той.

ДБ припомниха, че са направили предложение за закриване на Държавната петролна компания (ДПК), което ще върне в бюджета допълнително около 50 млн. лева, които могат да бъдат насочени към други дейности.

Според Петър Чобанов (ДПС) може да се наложи и нова актуализация на фона на очакваните предсрочни избори. Той посочи, че между двете четения на предложението в парламента може да се появят предложения, които ще влошат финансовата стабилност на страната. Няма и ясни разчети за разходната част.

Той изказа съмнения, че разходването на средствата отново ще бъдат по "модела на джипката". В ДПС също критикуваха липсата на средства за земеделието.

Румен Гечев (БСП за България) коментира, че служебният кабинет е изложил ясни и разбираеми причини за актуализацията на Бюджет 2021 и затова подкрепят на първо четене предложението. "Няма нищо страшно в актуализацията в такава динамична обстановка", коментира той, но посочи, че не е ясно дали тя ще бъде достатъчна и дали средствата ще се разходят ефективно.

Според депутата от БСП България е "мащеха" за бизнеса, що се отнася до подкрепата при пандемията от коронавируса. По тази причина той критикува плановете за ограничаване на ръста на бюджетния дефицит и нежеланието да бъдат поети повече дълговете.

Според него могат да бъдат увеличени социалните разходи с още 150 млн. лева, например да бъдат дадени и по 250 лева на деца от 1 до 4 клас от бедни семейства за началото на учебната година. Георги Михайлов коментира, че ще има и конкретни предложения по отношение на подобряването на здравните грижи.

Според Гечев служебният кабинет не е изчислил правилно приходите и трябва да бъдат сметнати още 500 млн. лева в приходната част до края на 2021 година. Едно от несметнатите пера например е увеличението на акцизите от продажбата на горива, защото потреблението расте в последните месеци. Заради по-високите цени на горивата ще се увеличат и приходите от данък добавена стойност (ДДС).

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ - СДС) посочи, че финансовият министър не е дал данни за размера на брутния вътрешен продукт (БВП) и друга очаквана от бившите управляващи информация. Той изтъкна още, че няма сигурност, че страната ни ще получи авансовото плащане по Плана за възстановяване, който още не е внесен в Брюксел и така ще има скрит дефицит в бюджета в размер на 424 млн. лева.

Ананиев се оплака, че финансовият министър не му е дал информация за някои от разходите. Например предвидените над 400 млн. лева за мерки за запазване на заетостта, за които колеги от други партии в парламента са му обяснили за какви мерки става въпрос, а от финансовото министерство не са отговорили на тези питания.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова поиска подкрепа за туристическия сектор, а Делян Добрев - за енергийно ефективните предприятия, които осигуряват над 20% от БВП на страната, но страдат от високите цени на електроенергията в последните седмици.

Финансовият министър беше категоричен, че енергийните дружества не искат подкрепа, а нормални цени на тока и посочи, че едно от решенията на високите цени - ПАВЕЦ Чаира, за последните три години е в ремонт и не може да бъде използван с пълния си капацитет.

Актуализацията е сигналът към хората за загрижеността на политиците, "необходимата капка разум", обясни Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Тя обясни, че тя не обхваща всички приоритети, нито стимули за всички или подкрепа за младите хора, но това не е и нейната работа - тя обхваща само неотложните мерки, свързани с предстоящите кризи, пред които е изправена страната.

Тя посочи, че в партията ще подкрепят актуализацията, а между първо и второ четене ще допълнят своите виждания за пропуснати сектори, включително и за култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Отговорност та отговорност, любимата политическа дума за 2021. Все едно някое правителство или политик досега е носело някаква отговорност за каквото и дае. Всеки знае, че когато се получат нещата се хвалиш с тях до последно, когато се объркат обвиняваш който и дае друг и никога не си признаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още