IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Демократична България" поиска закриването на Държавната петролна компания

Бюджетът на петролната компания за тази година е 50 млн. лева, които могат да се използват по-добре, смятат депутатите

18:14 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Депутати от "Демократична България" внесоха предложение за промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които искат закриването на Държавната петролна компания (ДПК). Проектът е заведен в деловодството на Народното събрание.

В мотивите за промяната е вписано, че съществуването на тази компания е необосновано от гледна точка на защитата на държавния и обществения интерес, както и на икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България.

Създаването на ДПК беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 година. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 година.

Официално целта на тяхната работа е оптимизация на управлението на задължителните резерви от горива, но тогавашният финансов министър Владислав Горанов призна, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции.

Според представителите на ДБ обаче няма причина, която да налага държавната намеса на пазара на горива. Търговията страда от липсата на ефективен контрол, а не от липсата на конкуренция, казват те.

Създаването на държавна компания в сектора поражда "обосновани съмнения за нарушаване на принципите на икономическата ефективност и защита на обществения интерес, както и сериозни съмнения за злоупотреби и пораждане на корупционни практики", категорични са вносителите на идеята.

Бюджетът на ДПК за тази година е на стойност 50 млн. лева и тези средства могат да бъдат вложени в други сфери, пише още в мотивите на законопроекта.

В края на юли служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира, че би закрил петролната компания, защото не вижда основание тя да съществува. ДПК е част от структурата на Министерството на икономиката, но беше създадена с промяна в законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още