IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри увеличение на пенсиите от 1 октомври

Средно ръстът е с 12,5%, приеха депутатите на първо четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване

15:54 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След продължили близо три часа дебати парламентът одобри увеличение на пенсиите на всички 2,8 милиона пенсионери, които ще получат повишение средно с 64 лева на месец. Средно увеличението е с 12,5% и ще стане факт от 1 октомври. Минималната пенсия също ще бъде увеличена - от 300 на 340 лева. Социалната пенсия за старост нараства средно с 14,3 на сто – от 148 на 170 лева. Максималната пенсия ще нарасне от 1440 лева на 1500 лева. Предвидени са и допълнителни средства за изплащане на добавката от 50 лева.

Депутатите приеха на първо четене актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година. От 197 гласували 148 бяха "за", един е "против" и 48 се въздържаха. 

Депутатите, с изключение на тези от ГЕРБ-СДС, подкрепиха поправките, но съобщиха, че между двете четения на законопроекта ще направят свои предложения за ръст на пенсиите.

Социалният министър Гълъб Донев заяви от парламентарната трибуна, че всяко решаване на проблема с ниските пенсии, тоест проблемите на бедността през пенсионната реформа, ще доведе до сериозни проблеми с основните принципи, заложени в Кодекса на социалното осигуряване. По думите му бедността на българските пенсионери не може да се пребори чрез пенсионната система, а чрез социалната, както е в останалите страни членки на Европейския съюз.

В началото на дебатите първа думата взе Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя предложи минималната пенсия да стане 370 лева, с което ще се покрие настоящият праг на бедност от 369 лева. По думите й получаване на социално подпомагане до линията на бедност е бъдещо несигурно събитие. А всички искат сигурно повишаване на пенсиите, заяви тя от трибуната на Народното събрание в рамките на дебатите.

„Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Инфлацията ще върви нагоре“, каза Зайкова и призова „да не мъчим пенсионерите със системата на социалното подпомагане и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност – 370 лева, за да бъдат хората сигурни“.

Бившият социален министър Деница Сачева взе думата, посочвайки, че според ГЕРБ промяната на пенсионната система трябва да бъде извършена от редовно правителство, а не от служебно. „Не е приемливо служебно правителство да предлага стратегически решения за промяна на пенсионния модел. Актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага, предложението е по-скоро с предизборен характер“, каза тя.

Според нея мярката за повишаване на тежестта на година трудов стаж ще коства все повече през годините. Рискуваме след година да теглим нови заем или да вдигаме данъци, каза Сачева. 

От партията не приемат и „шоково“ вдигане на минималната пенсия до линията на бедност, защото тя всяка година се променя. Според Сачева това би довело до това, че половината от пенсионерите в страната ще са с минимален размер на пенсията, което ще обезсмисли осигурителния характер на системата.

Сачева отново заяви, че от ГЕРБ ще внесат предложение  добавката да стане 100 лева вместо 50 лева, както е сега и отново ще е с временен характер, а реформите в системата трябва да стане от редовен кабинет.

Увеличаването на тавана на максималните пенсии за нас също е неприемливо, предлагаме таванът да отпадне, за това са нужни 22 млн. лева до края на тази година, каза Сачева. И съобщи, че ГЕРБ-СДС ще гласува "въздържал се" по така предложената актуализация на бюджета на ДОО за 2021 г. и между първо и второ четене ще внесе свои предложения.

От групата на „БСП за България“ декларираха подкрепа за предложенията на първо гласуване, като Георги Гьоков уточни, че до второ четене на проекта ще направят предложения, съществено увеличаващи пенсиите. БСП не се отказва от перизчисляването на пенсиите с осигурителния доход от 2018 г., посочи той.

Според левицата предложеният от служебното правителство механизъм за повишение на пенсиите е първа, но не е достатъчна стъпка, защото само се компенсират 50-те лева, отпускани заради здравната криза. Средното увеличение ще е 64 лева, но не за всички. Инетресно е колко пенсионери ще останат под прага на бедност, каза Гьоков. И посочи негативните страни на предложението за увеличаване на тежестта на година трудов стаж във формулата. Според левицата това ще генерира висока степен на неравенства и още повече ще увеличи ножицата между пенсиите преди и след 2008 година, заащото хората тогава са се пенсионирали при други условия. За да не се разтваря още тази ножица, може да се пормени швейцарското правило за ръст на пенсиите, като се даде тежест на средния осигурителен доход за сметка на инфлацията, което ще направи актуализацията ежегодно по-адекватна, обясни Гьоков.

„Неразумните и безхаберни решения на ГЕРБ са причината за това положение с пенсиите днес. Не може да оневините 12 г. неразумни решения“, обърна се той към Сачева.

След тези разбъркани решения критикувате предложението на служебното правителство, което е първа крачка в парвилната посока към повишаване адекватността на пенсиите, което е плод на дълги изчисления, каза още депутатът от левицата. „Нека де спрем с раздаване на пари на парче и да решаваме проблема, популизмът да го оставим за по-нататък“, обърна се Георги Гьоков към ГЕРБ.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още