IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Преструктурирането на европейските дългове не може да чака до 2013

Несправедливо е ирландците да бъдат принуждавани да абсорбират загуби, натрупани от банки, а облигационерите да се измъкнат на сухо, коментира инвеститорът

17:18 | 27.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Сорос: Преструктурирането на европейските дългове не може да чака до 2013

Според милиардера инвеститор Джордж Сорос Европейският съюз (ЕС) не трябва да отлага преструктурирането на дълговете на някои страни от еврозоната.

Сорос посочва, че ще бъде „несправедливо“ и ако ирландските граждани абсорбират цената на дълговете на ирландските банки без загуби за облигационерите, пише Bloomberg.

“Съществува нерешен проблем“, казва Сорос пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Не можете да чакате до 2013 г., за да започнете преструктурирането на дълговете. Ирландия предупреждава, че ще иска предоговаряне на споразумението, което сегашното ирландско правителство сключи с Брюксел през ноември“.

Ирландските облигации се понижиха най-силно в четвъртък, след като Standard & Poor’s обяви, че икономиките на Испания, Ирландия, Гърция и Португалия ще останат в рецесия.

„Напълно несправедливо е ирландците да бъдат принуждавани да абсорбират загуби, натрупани от банки, а облигационерите да се измъкнат на сухо. Мисля, че това трябва да се промени“, казва Сорос. „Гърция, когато му дойде времето, вероятно по-скоро, отколкото по-късно, също ще трябва да преструктурира дълга си, както и Португалия. В общи линии това е, което трябва да се направи“.

Дискусиите за създаване на постоянен механизъм за разрешаване на дългови кризи са фокусирани около разширяването на Европейския механизъм за финансова стабилност на стойност 440 млрд. долара преди срещата на лидерите на ЕС на 24 – 25 март.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише обяви вчера, че правителствата могат да предоставят правомощия на фонда да купува облигации на страни от еврозоната.

Преструктурирането на дълговете „може да бъде абсорбирано“, казва Сорос. „То ще причини загуби и ако има някакви загуби, тогава спасителният фонд ще трябва да може да ги покрие“.

Според Сорос Европа е „разделена заради еврото и това е политическа заплаха за нейната цялост.“

И все пак „еврото ще оцелее“, посочва той.

Сорос е председател на Soros Fund Management LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
точно така беше . и други известни финансисти казаха ,че еврото няма да го бъде . може да са му казали да внимава какво говори щото Сорос го слушат доста хора по принцип , а и на такъв голям форум няма да е добре ако се изхвърли ,че няма шанс за еврото . за мен Сорос се приготвя пак за пикник....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
alligator_29
преди 13 години
В интернет се появиха слухове, че Сорос държи ЕВРО на късо. И от последните му коментари(от няколко месеца) наистина се забелязва опит за манипулиране. Не трябваше да го канят в Давос, репутацията му влияе негативно на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
Сорос.....изчадие адово, от давна вече си уригваш на злато но немците ти пречат яко нали , е със еврото няма да ти се отвори парашута както със паунда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
И все пак еврото ще оцелее, посочва той.------------------Не ми се рови, ама не каза ли същия този Сорос само преди месец-два, че еврото няма да оцелее?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още