IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската централна банка намали прогнозата си за ръста на БВП на страната

През октомври банката очакваше ръст от 2,4% през 2011, а сега - едва 1%, причината е взетият междувременно заем от ЕС и МВФ

16:18 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландската централна банка намали прогнозата си за ръста на БВП на страната

Централната банка на Ирландия намали прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година и предупреди, че потребителските разходи ще продължат да намаляват заради увеличаването на данъците и растящата безработица, предаде Dow Jones.

В последния си тримесечен бюлетин банката посочва, че очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 1% през 2011 г. През октомври от банката очакваха ръст на БВП през тази година от 2,4%.

За 2010 г. от централната банка вече смятат, че икономиката се е свила с 0,3% при предишни оценки за ръст с 0,2%.

От институцията посочват, че значителната ревизия в отрицателна посока се дължи на факта, че през при публикуването на предишния бюлетин през октомври Ирландия все още не беше взела помощ от ЕС и Международния валутен фонд. На страната беше отпуснат спасителен пакет в размер на 67,5 млрд. евро.

През октомври от банката все още са смятали, че страната ще успее да се финансира сама при разумни условия на международния облигационен пазар. Освен това октомврийските оценки са били направени при предвиждания за затягане на фискалната политика с 3 млрд. евро, които обаче бяха увеличени на 6 млрд. евро.

За 2012 г. от банката очакват икономиката на страната да нарасне с 2,3%. В същото време прогнозата на правителството е за ръст на БВП през следващата година с 3,25%, а тази на ЕС и МВФ – за ръст с 1,9%.

Централната банка увеличи и прогнозата си за нивото на безработица през тази година до 13,7% при предишна оценка за 13,3%, като за 2012 г. очаква леко понижение до 13,4%.

Двигател на икономическото възстановяване ще продължи да бъде износът, въпреки че банката очаква силният ръст на експорта с 8,4% през 2010 г. да се забави до 5,9% през 2011 и 5,6% през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още