IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция има задача да приватизира активи за 50 млрд. евро до 2015 година

Общо 15 млрд. евро трябва да бъдат привлечени през следващите две години

15:13 | 14.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гърция има задача да приватизира активи за 50 млрд. евро до 2015 година

ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) натовариха Гърция със задачата да проведе мащабна приватизационна програма на стойност 50 млрд. евро до 2015 г., пише АФП.

Одитори от двете организации, както и от Европейската централна банка, които контролират процеса на възстановяване на гръцката икономика, която бе дошла до ръба на фалита, поставиха това искане по време на тримесечна оценка на финансите на страната.

„Добре известно е, че има огромен потенциал за приватизация“, казва представителят на Европейската комисия Серваас Дерууз.

„Ще бъде изготвен подробен план до 2015 г. (...), който цели приходи от 50 млрд. евро между 2011 и 2015 г.“, казва той.

От общата сума, която ще бъде използвана за намаляване на дълга, 15 млрд. евро ще дойдат през следващите две години, казва той.

Шефът на мисията на МВФ Поул Томсен постави въпроса за „социално желана“ приватизация, което накара някои да спекулират дали не приканват Гърция да започва да разпродава своите културни и археологически паметници.

Първоначалните планове на гръцкото правителство предвиждаха приватизация на активи на обща стойност 7 млрд. евро в продължение на три години.

През ноември тя бе обявила списък от активи за продан, в който влизаха четири самолета Аirbus A340, дял в едно от най-известните казина в страната, както и дялове в обществени, военни, железопътни и минни компании.

От доклада на МВФ и ЕС, обявен миналата седмица, става ясно, че Атина е като цяло в крак с въвеждането на ограничителните мерки с някои изключения като събираемостта на държавните приходи и контрол над разходите. Според институциите страната все още трябва да проведе някои важни реформи.

„Все още трябва да бъдат начертани и проведени съществени реформи, за да се изгради критична маса, необходима за постигането на фискална устойчивост и икономическо възстановяване“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Kirilov
преди 13 години
Ще се продават острови, явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Bobacho
преди 13 години
С 50 млрд. до 5 години ще си платят лихвите по заемите. Какво ще правят с главницата е въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още