IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз започва нови стрес тестове на банките от петък

Новите тестове ще подложат на сериозни изпитания банковия сектор на Стария континент

12:03 | 03.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският съюз започва нови стрес тестове на банките от петък

Регулаторните органи на финансовия сектор в Европейския съюз ще започнат нови мащабни стрес тестове на банковия сектор. Първите от тях ще бъдат още утре, а резултатите ще бъдат обявени през юни, съобщава CNBC.

От банковия регулатор на ЕС посочват, че сценариите, по които ще бъдат тествани банките, ще включват „значителни отклонения” от заложените прогнози за икономически ръст на отделните страни.

Освен това ще бъдат приложени „специфични за всяка държава шокове при недвижимите имоти, лихените проценти и стбилност на фискалната позиция”, се казва в съобщение на органа.

Очаква се тази седмица националните регулаторни органи да получат повече информация за детайлите по тестовете. На 18 март пък се очаква да бъдат публикувани повече данни за сценариите, както и за банките, които ще бъдат тествани.

Новите стрес тестове се разглеждат като централен момент за изхода от финансовата криза, която обхвана Европа през последната година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още