IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия търси подкрепа от ЕЦБ за спасяване на банковия си сектор

Резултатите от повторните стрес тестове на европейските банки през тази седмица могат да предизвикат нов трус в ирландския банков сектор

11:18 | 28.03.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>Банковата криза в&nbsp;Ирландия може&nbsp;да излезе извън контрол заради резултатите от стрес тестовете на европейските банки през тази седмица. <i>Снимка: Sxc.hu</i></p>

Банковата криза в Ирландия може да излезе извън контрол заради резултатите от стрес тестовете на европейските банки през тази седмица. Снимка: Sxc.hu

Ирландия опитва да постигне споразумение с Европейската централна банка (ЕЦБ), което да попречи на банковата криза в страната да излезе извън контрол, след като резултатите от стрес тестовете на европейските банки бъдат публикувани през тази седмица.

Новото ирландско правителство иска от ЕЦБ да предостави около 60 млрд. евро под формата на средносрочно финансиране на мястото на спешната временна помощ от централната банка на Ирландия, пише Financial Times.

ЕЦБ обаче настоява, че Дъблин първо трябва да поеме ангажимент да рекапитализа своите банки, преди да получи подкрепа от нейна страна.

Застоят в преговорите предвещава една изпълнена с напрежение седмица за новото правителство на ирландския премиер Енда Кени. Евентуални грешни стъпки могат да отслабят доверието на инвеститорите в ирландските банки, а и в стабилността на еврозоната като цяло.

ЕЦБ зае твърда позиция спрямо Ирландия през ноември, след като страната получи достъп до спешни заеми за 85 млрд. евро, договорени с Европейския съюз (ЕС) и с Международния валутен фонд (МВФ). ЕЦБ заплашва, че ако Ирландия не заздрави своя банков сектор ще спре отпускането на спешна ликвидност за ирландските банки.

Резултатите от повторните стрес тестове в Европа излизат в четвъртък и се очаква да покажат, че четирите най-големи ирландски банки – Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent и Educational Building Society, имат недостиг от около 15 до 25 млрд. евро, за да подсигурят своята капиталова адекватност.

Освен това се очаква те да бъдат уведомени, че трябва да продадат активи за до 90 млрд. евро, за да могат да постигнат съотношение между заемите и депозитите от 120-125%, от около 170 на сто в момента.

Дъблин отложи мерките за рекапитализация на банките, което предизвика критики от страна на Франкфурт. Ако Ирландия предприеме стъпки, за да подкрепи своите банки, ЕЦБ може да им предостави ликвидност, като част от плановете си за т. нар. "пристрастени банки" в еврозоната - тези, които не могат да получат финансиране в рамките на обикновените финансови пазари.

ЕЦБ предоставя 100 млрд. евро като краткосрочни спешни заеми на ирландските банки, а ирландската централна банка предоставя още 70 млрд. евро.

Създаването на нов спасителен механизъм за ирландските банки ще предотврати необходимостта от незабавни продажби на активи от тяхна страна, които според представители на ирландското правителство биха довели до големи загуби, което ще създаде необходимост от допълнителни капиталови инжекции, които държавата не може да си позволи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
rosybabe
преди 13 години
Ирландия търси още бълъци да и дадът пари да си харчи. Пирамида ли се наричаше това дато взимаш пари от новите участници и плащаш на първите и така набираш още участници. АХАаааа Значи искат още пари за да продължат да си плащат вноските по дълга и в карайна сметка всички ще пият по една студена вода на края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
global_dj
преди 13 години
Мисля, че имаш сериозен проблем. Явно твоята цел в тези форуми е само да се заяждаш. Твоя си работа, всички ти се смеят на "умните" изказвания, зашеметяваща компетентност, и блестяща лексика. Ура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
stoian777
преди 13 години
Да така е, ноооооо детенце я по-добре ходи на училище да се учиш и като се изучиш чак тогава ела при по-големите да пишеш. Хайде марш от тук. Скоро не си ми писал лично писамце за да се посмея така, че чакам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
global_dj
преди 13 години
Почва се с втората цикличност в Еврозоната. Скоро проблемните банки ще стават все повече, и допълнително ще объркат инвеститорите, което е добре дошло за спекулаторите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още