IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антиевропейски настроения на изборите във Финландия

Успехът на националистическата партия „Истински финландци” застрашава одобрението на спасителния план за Португалия

14:33 | 18.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Лисабон може и да не получи достъп до европейските заеми през май. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Лисабон може и да не получи достъп до европейските заеми през май. Снимка: sxc.hu

Популистка, антиевропейска партия се представи изключително добре на парламентарните избори във Финландия тази неделя, илюстрирайки растящата съпротива в Северна Европа срещу финансираните с парите на данъкоплатците спасителни програми за Португалия и други застигнати от дълговата криза страни от еврозоната, пише Financial Times.

Националистическата партия „Истински финландци”, която заяви, че ще се противопостави на предложения на Португалия спасителен пакет, спечели около 19% от подадените гласове от едва 4,1% на последните избори през 2007 г.

Със своите 20% от гласовете на избирателите Консервативната Национална коалиция спечели най-много местата в парламента. Преднината й пред Социалдемократическата партия и партията „Истински финландци” обаче е минимална. На четвърто място е изгубилата изборите „Партия център”.

През последните седмици нарастваха опасенията, че по-силното представяне на партията „Истински финландци” може да попречи на усилията за справяне с дълговата криза в еврозоната.

Причината за това е, че участието на Финландия в спасителните програми на Европейския съюз (ЕС) трябва да получи парламентарно одобрение. Правителствата на останалите страни от еврозоната не се нуждаят от подобно разрешение.

Според анализатори близките резултати на партиите след гласуването в неделя вероятно ще станат причина за продължителен период на междупартийни преговори за сформирането на ново правителство. Това от друга страна може да усложни гласуването на спасителния план за Португалия във финландския парламент.

Лисабон се надява да получи достъп до европейските заеми през май.

Финландската подкрепа за спасителния план е от ключово значение, тъй като европейското законодателство изисква единодушно одобрение за всеки отделен случай на използване на спасителните фондове.

Високопоставени представители на европейската администрация вече разглеждат възможностите за постигане на сделка за Португалия без подкрепата на Финландия, в случай че подобно решение се окаже единствената алтернатива.

Миналата година Социалдемократическата партия и партията „Истински финландци” гласуваха срещу спасителните планове за Гърция и Ирландия. Опасенията на Брюксел са, че ново финландско правителство няма да може да бъде съставено без участието на една от тези две партии.

Успехът на партията „Истински финландци” се дължи на възмущението на финландските данъкоплатци от спасяването на финансово безотговорни страни от еврозоната. Такива са и настроенията все по-често сред гласоподавателите на други северноевропейски страни като Германия и Холандия.

През изминалата година националистически партии спечелиха позиции във Франция, Швеция, Холандия и Белгия. На регионалните избори в провинция Баден-Вюртенберг в Германия традиционните партии също понесоха поражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още