IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на HSBC расте въпреки резкия скок на разходите

Нетната печалба на европейския банков гигант скача до 4,15 млрд. долара през първото тримесечие

16:39 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбата на най-голямата европейска банка HSBC се е увеличила с 58% през първото тримесечие благодарение на по-ниските данъци и по-малките провизии за лоши заеми, пише Wall Street Journal.

Основната печалба на HSBC обаче отбелязва лек спад, след като разходите за периода се увеличават значително, а приходите в същото време намаляват леко.

Нетната печалба на HSBC възлиза на 4,15 млрд. долара за първото тримесечие в сравнение с 2,6 млрд. долара преди година. Увеличението на положителния финансов резултат се дължи до голяма степен на по-ниските данъци.

Печалбата преди данъци обаче възлиза на 5,5 млрд. долара в сравнение с 6 млрд. долара преди година. Пазарните очаквания бяха за по-голяма печалба преди данъци от 6 млрд. долара.

Приходите на HSBC намаляват леко до 17,04 млрд. долара в сравнение със 17,9 млрд. долара преди година, главно заради по-малките постъпления от потребителското кредитиране в САЩ.

Целта на новия главен изпълнителен директор на банката Стюарт Гъливер е да намали разходите, за да се подобри рентабилността на HSBC. По думите му HSBC ще се стреми да подобри печалбата не само от развиващите се пазари, но и от развити пазари, какъвто е Европа.

Растежът на HSBC през първото тримесечие е най-силен в Азия, Латинска Америка и Близкия Изток, докато в Европа печалбата преди данъци отчита рязък спад от около 65%, а в САЩ тя пада с 60 на сто.

Делът на разходите от приходите на банката се увеличава до 60,9% през първото тримесечие в сравнение с 49,6% преди година. Нарастването на оперативните разходи идва в резултат от по-големите възнаграждения на персонала в подразделението за инвестиционно банкиране на HSBC.

Акциите на HSBC поевтиняват с 1,6% на борсата в Лондон в днешната сесия, давайки на банката пазарна оценка от 114,4 млрд. британски лири. Книжата й са поскъпнали с 1,9% за последните 12 месеца.

HSBC е шестата по големина компания за финансови услуги в света и осмата по големина компания, съгласно данни на списание Forbes за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още