IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим купува дял от испанската Caixa

Миналата година Слим се присъедини към борда на базираната в Барселона Criteria Caixacorp, след като холдингът купи 20% от Inbursa, финансовата група на мексиканския магнат

12:44 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Карлос Слим купува дял от испанската Caixa

Най-богатият човек в света - мексиканският милиардер Карлос Слим, е купил почти един милион акции на испанската Criteria Caixacorp, точно преди компанията да се превърне в CaixaBank, съобщава El Pais, цитиран от CNBC.

Покупката може да направи Слим един от основните акционери в CaixaBank, новото банково подразделение на La Caixa, най-голямата испанска спестовна банка като клонова мрежа, акциите на която ще започнат да се търгуват на фондовата борса в Мадрид през юли.

Миналата година Слим се присъедини към борда на базираната в Барселона Criteria Caixacorp, след като холдингът купи 20% от Inbursa, финансовата група на мексиканския магнат.

Испания принуждава спестовните си банки, известни като "cajas", да увеличат капитала си до едни от най-високите нива в Европа. По този начин Мадрид иска да увери инвеститорите в стабилността на финансовата си система.

Слим, който оглавява списъка на най-богатите хора в Европа за втора поредна година, контролира империя, простираща се от верига кафенета до миннодобивни компании и телекоми. 

След като купи мексиканския телеком Telefonos de Mexico през 1990 г., той придоби акции в редица компании като търговската верига Saks, издателството New York Times, петролната компания Bronco Drilling и фонда за управление на капитали BlackRock.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още