IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen чупи рекорди по продажби

Европейската комисия разследва германска държавна помощ компанията и за конкурента BMW

19:08 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият автомобилен производител в Европа Volkswagen отбеляза значителен ръст на доставките през първата половина на 2011 г., реализирайки над 2.5 млн. продажби за този период в световен мащаб. До крайните клиенти са достигнали 2.53 млн. автомобила (за сравнение за януари – юни 2010 - 2.26 млн., +11,8% ръст), като само за юни производителят е увеличил продажбите с 438 500 коли (+ 9.8%).

Според изпълнителния директор на концерна Мартин Винтеркорн компанията е на път да изпълни целта си за годишни продажби от над 8 млн. коли.

„Положителната тенденция за подразделението Volkswagen леки автомобили за първото шестмесечие е много обнадеждаваща. Би било огромен успех, ако можем да запазим този позиция и през следващите 6 месеца”, заяви и Кристиан Клинглер, член на борда на директорите и завеждащ „Маркетинг и продажби“ на Volkswagen Group и Volkswagen леки автомобили. 

Volkswagen се радва и на забележителен ръст в Централна и Източна Европа, където увеличението на продажбите е с 42.2%. Компанията е удвоила продажбите си и в Русия с цели 103%. На родния германски пазар Volkswagen също отбелязва макар и малко увеличение с 301 700 автомобила (287 400 или 4.9% спрямо същия период на 2010).  

Междувременно Европейската комисия реши да започне разследване на държавната помощ, обещана от германското правителство, на автомобилостроителните компании BMW и Volkswagen за проекти в бившите източногермански провинции, пише Handelsblatt. 

Принципно помощта е възможна, тъй като се подпомага икономически изостанал регион, но при финансиране в такива големи размери трябва да се провери дали общественото подпомагане няма да се отрази на пазарния дял на компанията и да навреди на конкурентите, обясни самата комисия. 

Германските власти планират да отпуснат 46 млн. евро по проект за 368 млн. евро за производство на електрически и хибридни автомобили в завод на BMW в Лайпциг.

Комисията посочи, че разбира "значимостта на проекта от гледна точка на екологията и енергийната политика", но подчерта, че все пак трябва "да оцени съответствието му на правилата на ЕС за големите инвестиционни проекти".

Германските власти планират да отпуснат и 83,7 млн. евро по инвестиционен проект за 700 млн. евро на Volkswagen, насочен към модернизиране на завод в град Цвикау.

Комисията посочи, че се "съмнява" в класификацията на държавните помощи, направени от германските власти. Заводът в саксонския град Цвикау, където по-рано е произвеждан емблематичният Trabant, сега произвежда моделите Golf и Passat, както и шасита за луксозните модели Phaeton и Bentley Continental. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още