IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen придоби 55,9% от акциите на MAN

Не се посочва сума по сделката, анализатори очакват цялостно поглъщане в рамките на един месец

19:12 | 04.07.11 г.
<p>
	Мартин Винтеркорн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мартин Винтеркорн. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен гигант Volkswagen AG придоби 55,9% от акциите на един от най-големите производители на камиони в Европа MAN SE, като сумата по сделката не се посочва, съобщи Ройтерс.

Придобиването на контролния пакет ще позволи на Volkswagen да получи места в борда на директорите на MAN и същевременно да разшири сътрудничеството между мюнхенската компания и шведския бранд Scania, който също влиза в състава на автопроизводителя.

„Нашата цел, която е значително укрепване на взаимодействието между MAN, Scania и Volkswagen в интерес на акционерите, служителите и купувачите, е все по-близо“, заяви генералният директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн.

Компанията се стреми да създаде най-големия производител на камиони в Европа, за да се конкурира по-успешно с  Volvo и Daimler AG.

Представител на  MAN заяви, че компанията приветства влизането си в „семейството на Volkswagen“ след 253 г. независимо ръководство на бизнеса, а сътрудничеството с концерна като цяло и по-конкретно със Scania „излиза на нов етап“.

Анализаторът на DZ Bank Михаел Пунцет отбеляза, че обемът на придобитите акции е по-голям от предварително очаквания. През май Volkswagen предложи 13,8 млрд. евро за пакет акции на MAN от около 35-40%. „Предполагаме, че в рамките на един месец Volkswagen ще увеличи дела си в MAN и вероятно ще бъде подписано споразумение за поглъщане“, смята той.

Наскоро Европейската комисия отказа на Volkswagen да включи свои високопоставени мениджъри в борда на директорите на MAN.

Най-големият автопроизводител в Европа обединява марки като Audi, Skoda и SEAT.

През 2009 г. от компанията придобиха 49,9% от акциите на Porsche AG, като сливането е определено за края на тази година.

Централата е разположена във Волфсбург, а броят на служителите й в момента е около 400 000 души.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още