IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen иска да придобие напълно MAN

Най-големият европейски автомобилен концерн вече има над 30% от акциите на базирания в Мюнхен производител на автобуси и камиони

16:17 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продажбите за първото тримесечие на MAN са се покачили с 19%. <em>Снимка: компанията</em></p>

Продажбите за първото тримесечие на MAN са се покачили с 19%. Снимка: компанията

Германският автомобилостроителен гигант Volkswagen отправи оферта за придобиване на цялата група за производство на автобуси и камиони MAN. За обикновена акция базираният във Волфсбург концерн предлага 95 евро, а за привилегирована – по около 60 евро, се казва в прессъобщение на компанията.
 

Volkswagen, който е мажоритарен собственик на шведския производител на тежкотоварни превозни средства Scania, се стреми да създаде нов гигант за производство на превозни средства за професионални цели, включвайки и мюнхенската група MAN, предаде DPA.

Kапиталовият дял на VW в MAN вече е 30,26% и затова компанията отправя към останалите акционери задължителна оферта в брой от 95 евро (136 долара) на акция. Това е под цената от 95,89 евро, отчетена по-рано в днешната търговия на борсата във Франфурт, когато акциите на групата поевтиняха с 0,7%, посочва AP.

Впрочем MAN и Scania отдавна работят в сътрудничеството, например при използването на оси и хибридни двигатели. Разговори за придобиването са се водили още от есента на миналата година. В края на сделката двете компании трябва да се слеят, се казва в съобщението. Кога обаче може да се очаква това, не е ясно. С вливането на двете си дъщерни фирми Volkswagen ще се стреми да надмине лидерите в сегмента Volvo и Daimler.

Конкурентите извличат печалби от покачващото се търсене на камиони, но и при MAN тази част от бизнеса е в разцвет. Продажбите за първото тримесечие са се покачили с 19% спрямо същия период на миналата година и са достигнали 3,7 млрд. евро. Оперативната печалба е скочила два пъти на 325 млн. евро. Освен това концернът е спечелил и от повишаването на дела си в Scania, така че в крайна сметка печалбата е била в размер на 565 млн. евро.

И докато бизнесът с електроцентрали и турбодвигатели стагнира, бумът при търсенето на камиони, които дават две трети от продажбите на MAN, доведе до нарастване на поръчките с 40% за следващите няколко месеца. Европейските заводи в Германия, Полша и Австрия работят на почти пълен капацитет.

Базираният в Мюнхен концерн продължава да залага на експанзия в развиващите се страни. Така например придобитият през 2009 г. именно от Volkswagen бразилски завод за камиони трябва да увеличи капацитета си през настоящата година с нови 10% на 82 000 камиона годишно. В Русия MAN строи нова фабрика за 25 млн. евро. В Китай концернът, заедно с местния партньор Sinotruk, ще увеличи до 2018 г. продукцията на около 200 000 камиона на година, което ще бъде повече от сегашния годишен капацитет на концерна.

С помощта на Volkswagen MAN ще се опита да навлезе и в по-ниския ценови сегмент на пазара на камиони. Досега баварците строяха в Европа само камиони над 7,5 тона. Според говорителя на компанията Георг Пахта-Рейхофен MAN и Volkswagen ще работят над камиони, които са по-леки от 5 тона. MAN ще използва технологията на VW и по този начин ще спести разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още