IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гръцката икономика ще се свие с 3,9%

Международната финансова институция разчита на допълнителна помощ от ЕС и участие на частни кредитори

20:36 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Има ли кой да опъне спасителен чадър над Гърция?<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Има ли кой да опъне спасителен чадър над Гърция? Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) разчита на допълнителна помощ от 71 млрд. долара от Европейския съюз (ЕС) и участие на частни инвеститори с 33 млрд. евро, за да може да

се осигури добър статут на гръцкия дълг, предаде Ройтерс, цитирайки етапния доклад на фонда за отпуснатия заем на Атина през май 2010 г.

При тези обстоятелства заемът от фонда ще остане 30 млрд. евро.

Според МВФ Гърция ще се завърне на пазарите на облигации чак през 2014 година, а не през 2012 година, както се смяташе досега.

Запитан дали е възможно институцията да участва с повече средства, ръководителят на мисията на МВФ в Гърция Поул Томсен посочва в телефонна конферентна връзка за AFP, че е прекалено рано да се обмисля такова нещо.

Фондът освен това понижи прогнозата си за икономическия растеж на Гърция, като очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да се свие с 3,9% през 2011 година спрямо обявения по-рано спад от 3%.

В доклада си МВФ призовава Европа да спре дебатите за Гърция и да постигне по-голямо участие на частния сектор за решаване на гръцката дългова криза, съобщи DPA.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch понижи с три степени суверенния рейтинг на Гърция до ССС, което е още по-ниска степен на статута "junk" (висок кредитен риск) и една степен преди неплатежаспособност. 

Така Fitch се присъединява към мнението на другите две международни агенции, Moody's и Standard and Poor's, които миналия месец понижиха рейтинга на страната до подобно равнище.

С това обаче негативните новини за Гърция днес не приключват. Европейската комисия започва разследване относно това дали страната е получавала нелегална помощ, предава AFP. Разследването ще се фокусира върху сумата от 1,2 млрд. евро, предоставена на гръцката държавна жп компания ТРАНСОСЕ.

През февруари тази година Гърция заяви пред ЕК, че ще предприеме шест мерки за предоставяне на държавна помощ към компанията, включваща намаляването на дълговете, прехвърляне на служители и на капитали, както и повишаване на капитала. "Съмнително е, че предложените мерки не доведоха до напредък за компанията”, съобщава Комисията в комюнике. Целта на разследването е да установи дали тези помощи са съвместими с правилата на конкуренцията в ЕС.

Гърция разчита на спасителните заеми на стойност 110 млрд. евро от другите страни от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), а в момента се обсъжда втори спасителен пакет, за да не се допусне страната да дестабилизира други големи европейски икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още