IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС стимулира автопроизводителите да инвестират в еко технологии

Внедряването на еко иновации при производството на нови леки автомобили цели намаляването на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид от новите коли до средно 130 г/км до 2015 г.

17:45 | 25.07.11 г.
ЕС стимулира  автопроизводителите да инвестират в еко технологии

Автомобилната индустрия ще има още по-големи стимули да инвестира в нови технологии, с които да редуцира изхвърляните от новите автомобили вредни емисии, след като днес Европейската комисия (ЕК) прие ново законодателство за сектора, съобщиха от Брюксел.

Според регулациите производителите на моторни превозни средства ще получават кредити за вредни емисии, ако внедрят „еко иновации“ в производството.

От Еврокомисията посочват, че кредитите ще подпомогнат индустрията в Европа да ограничи изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид от новите автомобили до средно 130 г/км до 2015 г. Екоиновациите ще спомогнат за свиването на вредните емисии с до 7 г/км, отбелязват от институцията.

Технологията обаче може да се класифицира като „еко иновация“ само, ако е нова за пазара и допринася за сериозно редуциране на изхвърляните в атмосферата вредни емисии. Тя трябва да цели и подобряването на двигателите на превозните средства, както и намаляването на консумацията на енергия.

От ЕК дават и пример: като „еко иновация“ за автоиндустрията може да се възприеме конвертирането на слънчева енергия, но не и енергийно ефективна музикална система за автомобила.

Според европейското законодателство изпусканите в атмосферата вредни емисии от новите автомобили не бива да преминават 130 г/км през 2015 г. До 2012 г. на тези изисквания трябва да отговарят 65% от всички новопроизведени леки коли, до 2013 г. - 75%, до 2014 г. - 80%, а до 2015 г. - 100%.

Производителите, които не се съобразят с целите на Европейския съюз, ще плащат глоби за всеки произведен автомобил, който не отговаря на стандартите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още