IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Еврозоната е в епицентъра на световна криза

Ситуацията дори е по-неприятна отколкото при срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, смята шефът на ЕЦБ

15:06 | 24.09.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Трише: Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трише: Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обрисува мрачна картина на настоящото икономическо състояние на стария континент.

„Рисковете за стабилността на европейската финансова система в последно време драстично се увеличиха“, заяви президентът на ЕЦБ в рамките на годишната конференция на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон.

Трише призова политически отговорните фигури да действат бързо срещу тази опасност. Центърът на актуалната криза с нарастващи задължения е Еврозоната. Само че междувременно проблемите са се разпространили и извън нея, убеден е банкерът.

„Изправени сме пред глобална криза на обществените финанси и ние (еврозоната, б. ред.) сме епицентърът на тази криза“, заяви Трише.

В момента ситуацията дори била по-неприятна отколкото при срива на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г., който доведе до глобална финансова и икономическа криза. Междувременно пазарите са загубили надеждата си, че ключови страни не могат да изпаднат в несъстоятелност. Кризата се поддържала от напрежението по отношение на пазара на дълга в Европа и продължаващата вотатилност на фондовите борси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Това заключение, казано от най-високо място, подтвръждава само това, за което отдавна се говори- краха на съвременната финансова система!!Аз не мога да разбера тая логика: как може да даваш като кредит "кухи" пари, които не са изработени към момента на даването им, и да мислиш, че този фокус може да продължава до безкрай, като лежи на кълката- "доверие"!? Това е абсурд! Ами утре само 25% от кредитополучателите да спрат да плащат, и в същото време 25% от вложителите да тръгнат да теглят, и с банката "Х" е свършено! И е свършено по простичкия факт, че банката НИКОГА не може да върне парите на всичките си вложители, защото тези пари ги няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
x2spark
преди 12 години
Не е необходимо да се елиминират, просто постепенно да се наложат малко по сериозни правила при кредитирането на бизнеса и на домакинствата и най вече на правителствено ниво, защото е леко странно сегашно правителство да тегли заеми от пазара а да го враща друго правителство след 5 или 10 години.Това трябва постепенно да се прекрати.Сиреч дадено правителство да тегли заеми от пазара но само в рамките на мандата си иначе се получава една алгебрична прогресия на нарастване на дълговете която е причина за част от сегашните неволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
blago72
преди 12 години
Желанието да се елиминират парите от широките парични бази (напр. Чрез ограничаване на кредитиранено) би довело до бърза контракция на БВП с, предполагам, от 20 до 60 %, в зависимост от степента на развитие на финансовия сектор на дадената държава. Това, че стандарта на живот ще се върне на ниво 50-60-те години не е толкова страшно. Икономисти и политици се плашат от структурните увреждания и социалната цена и хаос. Накратко това би бил края на света, както го познаваме. Моля за други идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не не може да не се упростят дълговете на тези държави , които са задлъжнели извън рамките на всякакъв разум. И за 100 години да се разсрочат дълговете им , те пак не могат да ги изплатят.Такава е реалността и е крайно време да го обявят , а загубите да ги поемат кредиторите..било е грешка да инвестират в тези ДЦК с високи лихви , правили са го от лакомия и да си поемат загубите. От този момент нататък такива пари срещу книги няма да влязат в тези държави и политиците и държавната им администрация няма да ги разпределят и излапват..ще си събират парите от данъците и ще харчат колкото събират.Въобще не е толкова трагично , в Гърция например стандарта на живот пак ще остане по висок от този в България въпреки че тлъстите заплати и пенсии ще изчезнат там. И не е само Гърция , а всички задлъжняващи ..има много по задлъжнели от тях и трябва да е ясно че тези пари които държавите вземат в заем са невъзвръщенски.Трише обаче твърди обратното по въпроса и той е в играта , а това е лъжа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
x2spark
преди 12 години
Да, може и да не се опростяват а да се разсрочат за срок от 10 г. и да се финансира това разсрочване от ЕЦБ и при стринктна дисциплина за срок от 10 г всички такива държави да влезнат в рамки застото това напъване за 1-2 или 3 г. да си оправят дефицитите е пълна глупост и само съсипва националните икономики вместо да се оправят.Трябва им въздух за дишане а не вилата на врата.Така никой задлъжнял не се е оправил.А имайки в предвид че и Щатите изкупуват в не по-малки количества ценни книжа нещата ще влезнат в равновесие и вичко трябва да стане бавно и постепенно.Само така ще се оправят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Време е цялата група на закъсалите държави да бъде върната към реалността , ясно е че дълговете просто трябва да бъдат упростени от кредиторите и повече такива дългове да не се правят. Грешката е че дори ЕЦБ подкрепя пазара на тези куци книги и натиска жълтурите и другите с търговски профицити да ги купуват и да подкрепят задлъжняващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
x2spark
преди 12 години
Според мен ЕЦБ трябваше отдавна да започне да изкупува книжата на закъсалите държави и нещата щяха да се упокоят и да влязат в някакво равновесие с пазарите отвъд океана.то е все едно щатите да оставят някой от щатите да фалират и да ги извадят от общата география на щатите -което разбирасе е лудост :) Та и тук е така ама преди да се престрашат всички ще се влачим по корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Ужас, и това да го каже човека, от който всички ние чакаме формула за опрвяне на нещата. Другите поколения са преживявали световни войни, чуми и т.н. Аз мисля, че и ние ще преживееме нещо такова като опустушителност, но с икономическа основа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
Е доста крайно е, но виж потребителските кредити наистина са си съвременно заробване и водят само до проблеми. Време е банките наистина да бъдат озаптени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
alphaomega
преди 12 години
Много ясно че иде. Народа го е казал - "на лъжата краката са къси"! Политиците и банкерите в Европа (и не само) лъжат като дърти ***! Тази съвременна робовладелска система е въпрос на време да се самоунищожи. Изобщо цялата система "живот и бизнес на кредит" няма бъдеще! Рано или късно хората ще осъзнаят че живота на кредит всъщност е измислен от банките като средство за власт и контрол над масите. Парите трябва да имат реална стойност базирана на РЕАЛЕН ресурс. А не както се да се създават от нищото. Банките трябва се върнат към първоначалното си предназначение - място за сигурно съхранение на парите(трезори) и нищо повече. Ще работят срещу минимална такса и толкова.Никакви кредити и НИКАКВИ ЛИХВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още