IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри окончателно по-строгите правила за бюджетната дисциплина

Правилата ще придобият законодателна сила най-късно до 1 януари 2012 г.

20:51 | 04.10.11 г. 3
ЕС одобри окончателно по-строгите правила за бюджетната дисциплина

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) окончателно одобриха по-строгите бюджетни правила за държавите-членки с цел да се избегне повторна дългова криза в бъдеще, предаде Ройтерс.

Новите правила позволяват налагане на финансови санкции за държави от еврозоната, които надвишават определените от ЕС граници на дълга (60% от брутния вътрешен продукт) и дефицита (3% от БВП).

Правилата ще придобият законодателна сила най-късно до 1 януари 2012 г., отбелязва агенцията. Те ще се прилагат основно върху някои от 17-те членки на еврозоната, чиито дългове влязоха във фокуса на пазарите, след като Гърция, Португалия и Ирландия официално признаха за финансовите си проблеми.

Санкции ще търпят и правителствата, които допускат бюджетни дефицити под 3%, но не изпълняват поставени от Европейската комисия (ЕК) цели за балансиране на бюджета или постигане на бюджетен излишък, допълва агенцията. По подобен начин ще се третират и държавите, които не намаляват дълговете си.

Преди да се пристъпи към налагането на финансови санкции обаче има няколко процедурни стъпки. Накрая на процедурата глобата може да бъде отменяна, но при условие, че това се гласува от поне 9 държави-членки на еврозоната. Освен това, финансовите министри на същите тези държави трябва да представят писмено обяснение за решението си.

Европейският парламент, също така, ще има право да привиква финансовите министри на глобените държави, като те ще трябва да обясняват политиките си пред икономическата комисия на ЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Гръцките банки оперират с българските финанси, това не е тайна за никой. Големи хедж фондове в САЩ са направили тежки залози срещу еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Bobacho
преди 12 години
То тези правила винаги си ги е имало и никой не ги спазваше. И сега толкова ще ги спазват. Без лидери ЕС е обречен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
koly-03
преди 12 години
Б.Б. май знаеше за това, когато каза, че Европа трябва да намали пенсиите до нивата в Б-я. Те и за дянковите идеи за пакт за стабилност,много"професори" се изказаха неподготвени, но сега цяла Европа "бръмчи" за това. Не съм за ГЕРБ а за разумната икономика.личен блог-http://kaknicakat.blogspot.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още