IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи кредитния рейтинг на Испания от Аа2 до А1 с негативна перспектива

Правителството не е предприело никакви адекватни действия за справяне с дълговата криза, откакто рейтингът на страната беше поставен под наблюдение в края на юли

09:52 | 19.10.11 г.
Moody's понижи кредитния рейтинг на Испания от Аа2 до А1 с негативна перспектива

След като Fitch и Standard&Poor's понижиха кредитния рейтинг на Испания, към подобно действие пристъпи и Moody's. 

Рейтинговата агенция понижи дългосрочния рейтинг на страната от Аа2 до А1 с негативна перспектива. От агенцията припомнят, че рейтингът на Испания беше поставен под наблюдение в края на юли.

От Moody's посочват, че Испания остава уязвима заради сътресенията на пазарите. Освен това, откакто рейтингът на страната беше поставен под наблюдение, правителството не е предприело никакви адекватни действия за справяне с дълговата криза, допълват от агенцията.

Според Moody's всяко действие срещу кризата, което властта в Мадрид предприеме, ще изисква време, за да се види ефекта от него.

Агенцията допълва, че перспективите за икономически растеж пред Испания са твърде скромни. Отбелязва се още, че банковият и частният сектор в страната са силно задлъжнели и зависими от външно финансиране, което става все по-трудно.

Според прогнозите на агенцията растежът на брутния вътрешен продукт на страната през 2012 г. ще бъде едва 1%. За сравнение, предишната прогноза беше за икономически растеж от 1,8%.

Очакваният слаб икономически растеж ще затрудни правителството на Испания да постигне поставените фискални цели, допълват от  Moody's. Рейтинговата агенция има и някои опасения относно достъпа до финансиране на регионалните правителства, както и способността им да редуцират дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още