IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната е заплашена от срив на рейтинги

Както Франция, така и Германия може да попаднат под огъня на рейтинговите агенции, докато техните топ политици са залисани да спасяват Гърция

16:40 | 17.10.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Залисани в спасяването на еврото Меркел и Саркози трябва да помислят и за рейтингите на Франция и Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залисани в спасяването на еврото Меркел и Саркози трябва да помислят и за рейтингите на Франция и Германия. Снимка: Ройтерс

Звучи като някой филм на ужасите – спасителите на еврото работят до изтощаване върху концепциите за решение на дълговата криза в техните партньорски страни и накрая забравят да направят самите себе си устойчиви на кризата и по този начин да се спасят. Така накрая няма да има печеливши, всички ще загубят, а еврозоната ще бъде изправена пред разпад. Никой политик не смее да изрече този сценарий на глас, но според икономистите той е напълно реален, пише в свой анализ Handelsblatt.

Причината е във факта, че самите европейски страни, основоположнички на общата европейска валута – Франция и Германия, също са затънали до шия в дългове. Според рейтинговата агенция Fitch пък някои големи световни банки не за достатъчно резистентни на кризата. Така тя заплаши с възможно понижение на рейтингите седем големи инвестиционни банки, сред които и Deutsche Bank. Агенцията смята, че заради голямата си зависимост от бизнеса на капиталовите пазари банките ще пострадат от волатилността на борсите. 

„Освен това заради сложността на бизнес моделите им е трудно изчислимо какви може да са загубите им заради неочаквани спадове на борсите“, допълва Fitch. А резултатът от това може да е финансово натоварване за самите държави, в случай, че те трябва да влязат в ролята на банкови спасители.

Главните икономисти на Commerzbank и Barclays Capital Deutschland Йорг Кремер и Торстен Полайт са на същото мнение. Те смятат, че заради нарастващата възможност за допълнителни помощи за задлъжнели държави като Гърция и местния банков сектор Франция може да загуби топ рейтинга си.

„Един нов спасителен пакет за задлъжнелите страни в южната част на валутния съюз може да натовари френските държавни финанси“, казва Кремер. Според него има опасност в такъв случай Standard & Poor’s да снабди оценката си за рейтинга на Франция с негативна перспектива.

„През идващата година рейтингът AAA може и да бъде намален“, продължава Кремер. От една страна, икономическият ръст ще бъде отслабен, а от друга, „политиците ще се колебаят да понижат разходите и да вдигнат данъците заради президентските избори“.

И главният икономист на Barclays Полайт не изключва възможността Франция да се прости с топ рейтинга си. „Проблемите на местните банки могат да доведат до масивно допълнително натоварване на финансовото състояние на френската държава“, казва той. А бюджетът на французите и в момента бил всичко друго, но не и „будещ доверие“.

Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абе кой си има къшта с двор и кладенец нейде в провинцията ше оцелее.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
Иван Митев
преди 12 години
Европейските страни са със запазено от време със Златни пари неразвито за условия с Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ), което е причина същото да е НЕГОДНО за стопанство с ползване на Евро и това обстоятелство подсигурява ежедневно развитие на диспропорции и (за достатъчно време) криза.Само часове след прекратяване на тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА (т. е. при налично усъвършенствано и ГОДНО за стопанство с Евро съответно ДФУ) европейската стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Засилва се "най-голяма криза от Втората Св. война" - коментират едни, "най-голямата от Голямата депресия насам" - коментира Сорос. Инвеститорът Джордж Сорос и около 100 бивши европейски високопоставени политици публикуваха отворено писмо с призив към правителствата на държавите от еврозоната да разрешат възможно най-бързо дълговата криза, тъй като в противен случай световната финансова система може да рухне. Грийнспан и Сорос: Задават се още лоши новини за САЩ. Тотално разпродаване на Уолстрийт, кризата се задълбочава . Крупният американски финансист и филантроп Джордж Сорос заяви, че икономиката на САЩ се намира на прага на много сериозни корекции".Сорос вещае крах на световните финанси.Сорос вижда изход от кризата в специални еврозаеми.Сорос обвини Меркел за нестабилното евро.Сорос съветва Гърция и Португалия да излязат от кризата.Сорос: Кризата е по-тежка от тази след фалита на Lehman. Кредитно цунами идва към Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още