IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жак Делор: Не идеята за еврото бе грешна, а начинът на осъществяването й

Финансовите министри не искаха да видят проблемите, тъй като трябваше да се справят с тях, признава бившият ръководител на ЕК

13:20 | 03.12.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Жак Делор: Не идеята за еврото бе грешна, а начинът на осъществяването й

Един от основните архитекти на единната европейска валута, Жак Делор, заяви, че еврозоната е била дефектна от самото си създаване, пише BBC.

Липсата на централна власт, която да координира икономическите политики в региона е позволила на държавите членки да натрупат неустойчиви нива на дълг.

Като ръководител на Еврпейската комисия от 1985 до 1995 г. Делор изигра ключова роля в процеса по стартирането на еврото.

В интервю за британския Daily Telegraph той казва, че дълговата криза не произтича от самата идея за обща валута, а от грешка при осъществяването й от политическите лидери.

Според него те не са обърнали внимание на фундаменталните слабости и дисбаланси в икономиките на страните членки.

”Финансовите министри не искаха да видят проблемите, тъй като трябваше да се справят с тях”, споделя 86-годишният французин.

Жак Делор настоява, че всички европейски страни трябва да си поделят вината за дълговата криза, която доведе до страхове за оцеляването на еврото.

Той признава, че британците са били прави, когато отказаха да се присъединят към общата валута, изтъквайки, че тя не може да съществува без единна държава.

Делор окачествява реакцията на сегашното поколение европейски лидери като „недостатъчна и закъсняла”.

По-конкретно той посочва „комбинацията от германско упортсво относно идеята за монетарен контрол и липсата на ясна визия у останалите държави”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
I
преди 12 години
Всяка парична система, която не е основана върху златно покритие е обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Значи работата е много проста.Ако еврото много я закъса ще ни спретнат деноминация на еврото, както го направи Костов(злият дух). Така паричките спестени от народа в банките ще станат собственост на банките. Драстична деноминация обаче е опасно да се осъществи, защото наред с "ползата"от ограбване на спестяванията има и "загуба" от това, че длъжниците ще връщат по малко, а това не искат да си позволят!Ето защо, ще го правят поетапно и полекичка, като пиявици или кърлежи смучат по малко кръв, за да е жив донора! Преструктурират лошите кредити, натискат длъжницити да си ги изплащат.Бойко..вата точно това прави. Пусна съдия изпълнители и мутри по длъжниците да им пият кръвта, да съдят без да дават възможност на длъжника да се защити и тн.Ако бяхме в римско време накрая щяха да ни продадат нас и нашите семейства като роби и тн......След като този процес поприключи, в глобален мащаб не само в България, може да се очаква драстична деноминация на еврото, а може би преди това и на долара.Всъщност долара трябва да е първи. Неговата драстична деноминация още от сега се подготвя с проекта за въвеждане на амерото. Докато глобалния капитал не си прибере вересиите в евро и еврозона ще я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
В ЕЦБ отдавна има разработка , как валутата евро да стане валута само на банката и тя да я поддържа. За целта трябва да се използват точно дълговете на задлъжнялите от емитиране на ДЦК , в бъдеще това право да се отнеме от правителствата , а дълговете да ги поеме банката и те да ги изплащат на нея..никога естественно няма да ги изплатят , но на тяхната база ЕЦБ може да емитира свои облигации и да ги пласира с цел да изтегля евра от валутните пазари и от тези които са ги натрупали...т.е. те да ги внасят в ЕЦБ един вид срещу лихва , която ЕЦБ няма да изплаща , а ще я плащат тези които има дългове - книги изкупени от ЕЦБ. Не знам , защо стратегията не се задейства ..може би интересите на Германия и отчасти Франция , но те нямат никакво същественно значение. Както и да се процедира Германия не може да продължи с експанзията си в икономически план спрямо другите от ЕЗ , възможностите са изчерпани и дълговете им са толкова големи че те дефакто отдавна плащат падежните книги с новоиздадени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
citizen_bg
преди 12 години
Все същата песен за дълга и длъжниците. Защо светилата не кажат, ако не беше дълга, откъде щяха да са печалбите им. Одраха кожите на едни и сега ще започнат да се ядат помежду си. Ще гледам с интерес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Като чета новините тези дни, вече редовно се говори за разпад на еврозоната и рухване на еврото. Съдбата на еврото ще си се реши от Германия. Дори и да допуснат механизъм за излизане от еврозоната, то последните боравещи с еврото, ще са германците, и накрая просто ще си го преименуват отново на марка. Относно България като рухне една банка, след първата ще има верижна катастрофа. Всички теглят парите си и системата наистина рухва, като се и има впредвид, че банките нямат реални пари днес, а само виртуални, защото системата е една дългова пирамида. Също, да се има предвид че сме бананова република днес, благодарение на САЩ. Краха ни ще е за един ден.Няма честен милионер на тази земя, така че не унивайте. И те си имат своите грижи. Вие си гледайте семейството и работата и не позволявайте да ви мачкат, дори с цената на живота. Майната им на всички тези политици мафиоти"играчи".Те са по-скоро за съжаление, защото не са разбрали, че парите и лукса не могат да заменят душевното спокойствие и чистата съвест. Бъдете здрави и късмет!За олигарсите ще е добре да си припомнят, за какво се говори от векове: По лесно камила ще премине през ухото на игла, отколкото богатият да влезе в Царството Небесно (Евг. От Лука, гл.18; ст. 25.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Те продължават с глупостите и едно нещо не искат да осъзнаят - еврото не може да бъде валута на ЕЗ , то е валутата на ЕЦБ. ЕЦБ трябва да се оправя с него и да емитира облигации , ако има нужда да поддържа неговата стойност по висока и да задържа инфлацията.Правителствата нямат никакво право да издават облигации и да задлъжняват чрез тях , фактически еврото поскъпна и не се обезцени въпреки влошаващата се от към конкурентноспособност европейска икономика и в момента е със силно надута стойност точно защото държавите , правителствата им задлъжняваха чрез дългови книжа безобразно. Криза няма , просто еврото е много скъпо и то незаслужено скъпо.Вече ми писна да им чета глупостите по въпроса с тези дългове и всички се изказват в посока - ако може някак си този цирк да продължи и ще докарат нещата в близката една година до много сериозна катастрофа , а ЕЦБ ще го отнесе най яко..обаче спят защото са некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
orf
преди 12 години
Ей заради такива смешници-фантасти се стигна до разрушаването на добрия Стар свят. Не че той нямаше да умре сам, напротив. Като всеки 'старец' и на него му се полагаше една достойна смърт, както тази на древна Гърция, Рим, Египет и др. А сега смешници като този ще ни убеждават, че Старецът е вечно млад, или подмладен чрез някакъв си пре-измислен нов Световен ред......... Колко жалко за всички на запад! Ние никога не сме били част от този свят, няма и да бъдеммммммм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още