IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова за „финансов съюз“

Имаме нужда от промяна на договорите в ЕС или от създаването на нови, подчертава германският канцлер

11:30 | 02.12.11 г. 10
Меркел призова за „финансов съюз“

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред парламента на страната, че Европа работи за учредяването на „финансов съюз“ в опит да преодолее дълговата криза в еврозоната, съобщи ВВС.

В Бундестага Меркел каза, че е необходим нов договор за Европейския съюз, който да въведе подобен съюз и да наложи финансова дисциплина.

В речта си тя обеща „конкретни стъпки в посока на финансов съюз“.

„Необходима ни е бюджетна дисциплина и ефективен механизъм за справяне с кризата. Така че имаме нужда от промяна в договорите или създаване на нови“, посочи германският канцлер.

Правителството на страната осъществява натиск за въвеждане на вето върху националните бюджети на държавите-членки на еврозоната, които нарушават настоящите договори.

В понеделник Меркел ще се срещне с френския президент Никола Саркози, който вчера също призова за промяна в договорите на ЕС.

Саркози изтъкна, че са необходими нови европейски споразумения за регулативните отношения между държавите-членки, които да защитят мястото на Европа в днешния свят.

„Трябва да се противопоставим на онези, които поставят под съмнение бъдещето на еврото и спекулират с разпадането на еврозоната чрез пълна сплотеност“, посочи той.

Очаква се на срещата в понеделник Саркози и Меркел да съгласуват общи предложения, които да бъдат обсъдени на срещата на лидерите на държавите-членки на ЕС, която ще се състои през следващата седмица. За мнозина анализатори тя представлява решаващ момент в усилията за преодоляване на дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Те ще да са много наивни , ако си помислят че след като избягат от еврото ще могат да стабилизират националните си валути просто така.Ограничаването на разходите е възможно и да не се харчат пари заети чрез ДЦК , но ако нямаш пазар за експортната си продукция , която в собствената ти страна няма кой да купи..пляскаш с ръце и чупиш зъби от скърцане и икономиката ти върви стремително към понижение.Германия и Франция се нуждаят повече от еврото отколкото другите. Има причини на да се притесняват от превръщането на ЕЦБ в кредитор от последна инстанция , защото не би трябвало да боравят и те с ДЦК , а ще имат нужда да финансират социарните си екстри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Саркози и Меркел / тандемът "Меркози"/ цели четири години след началото на кризата говореха за интеграция и за съхранение на еврото на всяка цена. Днес Саркози се обявява за развод с ЕС. А Меркел, призна, че Европа изживява най-тежката си криза след Втората световна война.Саркози и Меркел скоро ще обявят развода си с евросъюза. Титаник потъва, но лодки за всички няма. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Аз от горните изказвания на Меркел и вчерашното на Сарко не разбирам дали реформата им е с добри намерения или с лоши. Ще повярвам на Меркози, когато прецакат долуизброените банки, които са вършили спекулациите, довели до кризата и които сега държат в капан целия ЕС с кредитите си - и продължават да печелят, както казва Шикорски!И ако Меркози не дадат ясен знак, че спасяват Европа, а не спасяват Дойчебанк, БНП Париба и Сосиете женерал, не виждам кой *** ще им подпише новия договор. Първия договор се оказа капан за европейските държави, сега - на върха на издънката на ЕС - предлагат нов договор. Да, ама - първо - национализация на гореизброените банки, че да ви повярваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Полският външен министър Радослав Шикорски: Германия да признае, че банките й безразсъдно са купували рискови облигации, и че германската икономика също ще пострада, ако съседите й страдат, че въпреки страха от инфлацията разбира, че опасността от колапс е много по-голяма. Разбирай: тук поставя Меркел/Саркози натясно отговорно да избере ще спасяват частната европейска банкова система или ще спасява Германия и Европа.И ако повторното национализиране или колапсът са неприемливи... Т.е. ако все пак не се решите да национализирате Дойчебанк, БНП Париба и Сосиете женерал, то... (Точно горните банки основни кредитори на европейските държави, се финансират с кредити от Федералния резерв.)Европейската централна банка трябва да стане истинска централна банка, кредитор от последна инстанция, който подкрепя надеждността на цялата еврозона. Решението, което той предлага частната банкова система в Европа да бъде изместена или сложена под контрола на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Полският външен министър Радослав Шикорски: Германия да признае, че не е невинна жертва на чуждото разточителство, че също е нарушавала Пакта за стабилност и растеж, а банките й безразсъдно са купували рискови облигации, че заемната цена на Германия никога нямаше да е толкова ниска, ако инвеститорите не се опитваха да се отърват от облигациите на застрашените страни, че германската икономика също ще пострада, ако съседите й страдат, че въпреки страха от инфлацията разбира, че опасността от колапс е много по-голяма."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Пак локуми и общи приказки от другарката Меркел , така ще я карат докато авторитета им като лидери изчезне и се стопи. Нищо конкретно - финансов съюз , какво се крие обаче задзначението му - нещо празно , кухо и неконкретно. Какво е казала другарката Меркел - НИЩО ! отново ...И така до кога , време е кредиторите да си кажат тежката дума и да се съюзят , единственното нещо което ги устройва е да им се платят книгите от ЕЦБ , тя да ги изкупи като еднократен акт след което да ги подмени с книги издадени от самата банка и да е ясно че при разпад и излизане от ЕЗ дълга ще се плаща. Само по този начин лихвите ще паднат , а правото да се издават ДЦК от държавите членки ще им бъде отнето завинаги. Политиците и правителствата , ще могат да обират собствените си народи , но няма да могат да завличат други държави , ЕЦБ ще има грижа за стойността на еврото и ще взема на заем пари - евра , за да ги чисти от пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
Не ме напуска чувството, че този филм вече сме го гледали тук, в българия - и Лукановата зима, и Жан Виденовата... Изведнъж някой се плесва по челото и вика "Пари нема, леб нема, ток нема, нищо нема! Вчера имаше, ама днеска вече нема! Комунистите сичко изкрадоха!". После идва спасителят от Америка с хуманитарната помощ... хахаха! :Само в сегашния случай можете да си заместите "комунистите" с други удобни мантри: "гърците, талянците, испанците, (евро)социалистите - се това, който ви пасва удобно на артикулацията....lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
citizen_bg
преди 12 години
Така е, но вече за болшинството не стои въпросът за собствено обогатяване, а за опазване на това което имат, или дори за физическо оцеляване. Като си помисли човек, колко време и енергия губи за това. Хората по света, обаче се осъзнаха и започнаха да се надигнат. Какъв ще е отговорът на крадците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Опитват се на всички да докажат, че демокрацията това е най-доброто на което е способно човечеството, а заниманието с бизнес единственият път за достигане на всеобщо щастие и благополучие. Дошло е време да се разбере, че при това равнище на съзнание, на което е заседнало човечеството, демокрация власт на народа, оставен, под властта на парите не може да има, защото винаги ще победи алчността и като последствие агресивността, т. е. войната. А при съвременните условия, това е равносилно на самоунищожение. Пари, пари и още веднъж пари упорито се внушава на хората. Дошло е време да се напомни на хората: парите все още никой не е отменял, но човекът загрижен за собственото си обогатяване е неспособен да се самоусъвършенства и става безцветен и безсмислен за Създателя с всичките произтичащи от това последствия. Така като зайчето, хипнотизирано от боата, доброволно впълзява в отворената паст на змията, така и човечеството се е устремило Към Черната дупка, завлечено от изкушенията на Мамона, без да се замисля за смисъла и важността на своето пребиваване на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
orf
преди 12 години
Нямаше да имам нищо против подобно финансово и друго съюзяване, ако до него се беше стигнало по естествен път. Тогава щях да го оприлича като едно завоевание на човешката цивилизация, ново ниво на съвместно развитие. Но понеже до тук се стига с поредица от задкулистни машинации, които вече не са тайна за никой, това Презараждане на Европа бих го оприличил като Падение! Като какво друго?.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още