IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на индустриалното производство в ЕС и еврозоната се забавя през октомври

Най-голям месечен ръст на производството е отчетен в Ирландия и Естония, а най-голям спад - в Гърция, Литва, Люксембург и Словения

13:09 | 14.12.11 г.
Спадът на индустриалното производство в ЕС и еврозоната се забавя през октомври

Данните на Евростат показват, че спадът на индустриалното производство в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) се забавя през октомври, както на месечна, така и на годишна база. 

Статистиката показва, че намалението на индустриалното производство в еврозоната за месеца е 0,1%, а за целия ЕС е 0,2% при съответно 2% и 1,5% месечен спад, който евростатистиката регистрира през септември. Годишният спад на индустриалното производство в еврозоната и ЕС през октомври е би 1,3%, докато през септември беше отчетено понижение от над 2 на сто.

През октомври спрямо септември производството на енергия се е понижило с 0,9% в държавите от еврозоната и с 0,6% във всички страни-членки на Еврообщността. С по 0,8% се е намалило производството на стоки за междинна употреба и в еврозоната, и в целия ЕС. Производството на стоки за дълготрайна употреба е спаднало със съответно 0,4% и 0,5%.

Производството на стоки за краткотрайна употреба е регистрирало месечен ръст през октомври от 0,6% за държавите от еврозоната и 0,3% за всичките 27 държави-членки на ЕС. При производството на капиталови стоки е отчетен месечен ръст от съответно 1,2% и 0,9%.

През октомври най-голям месечен спад на индустриалното производство е отчетено в Гърция (-4,4%), Литва (-3,7%), Люксембург (-3,6%) и Словения (-2,3%), а най-голям месечен ръст – в Ирландия (6,6%), Естония (2,9%), Малта (0,9%) и Словакия (0,9%).

През октомври на годишна база производството на енергия в еврозоната се е понижило с 5,1% в еврозоната и с 5,4% в целия ЕС. При производството на стоки за дълготрайна употреба е регистриран спад от съответно 2,1% и 2,8%.

Производството на капиталови стоки в еврозоната е регистрирало през октомври годишно увеличение от 5,3% в еврозоната и 5,5% в целия ЕС. При стоките за краткотрайна употреба е отчетен ръст от съответно 0,9% и 1,2%, а при стоките за междинна употреба – съответно 0,4% и 0,6%.

През октомври на годишна база най-голям ръст на индустриалното производство е отчетен в Ирландия (12,2%), Словакия (7,8%), Полша (7,1%) и Швеция (6%), а най-голям спад – в Гърция (-12,4%), Люксембург (-11,3%), Финландия (-6%) и Италия (-4,2%).

Месечният ръст на индустриалното производство в България през октомври се забави до 0,4% спрямо 1% през септември. На годишна база обаче производството ускори ръст през октомври до 2,4% спрямо 1,4% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още